Porsche presenteert de Macan die je wél wilt hebben

Op de Autosalon van Parijs lanceerde Porsche de gefacelifte Macan, als instapper met een viercilindertje onder de kap. Inmiddels heeft de pers haar ritjes gemaakt, en komen de Duitsers met de Macan S. Zoals het heurt is deze voorzien van een V6.

Bij het zien van bovenstaande zullen puristen zeggen 'de enige motor die in een Porsche hoort, is een boxermotor', maar het is 2018, en tweederde van de auto's die Porsche wegzet is een SUV. Bovendien kan Porsche dankzij het geld dat deze hoge jongens in het laatje brengen volop speciale modelletjes van de door de puristen zo begeerde 911 maken. Overigens zijn puristen meer op internetfora te vinden dan bij de Porsche-dealer om dure sportwagens te kopen, maar dat is weer een ander verhaal.

Enfin, terug naar de Macan. Porsche's mini-Cayenne krijgt wederom de van Audi betrokken 3.0 V6 met turbo onder de kap, met exact hetzelfde vermogen als in de S4/S5: 354 pk. Het maximumdraaimoment werd met 20 Newtonmeters teruggeschroefd tot 480 Nm. Nu denkt u wellicht 'maar Porsche heeft toch een hele fijne 2,9 liter biturbo V6?'. Klopt, maar die bewaren ze voor de Macan Turbo. Het blok, dat ergens in de mid-400 pk-regionen zit, gaat de 3,6 liter V6 uit de huidige Macan Turbo (400/440 pk) vervangen. Maar dat is voor 2019.

Uiterlijk is de Macan S het best te onderscheiden van zijn viercilinder instapbroer aan de uitlaten. Waar de Macan een enkele hoekige uitlaat aan weerszijden heeft, krijgt de S twee dubbele ronde pijpen mee uit de fabriek in Leipzig.

Resteert de vraag: blijft de Porsche Macan S onder de euroton? Ja, nét. Maar daar heeft u wel een ijzeren wil voor nodig, die uw hand geen enkel vinkje op de optielijst laat zetten. De vanafprijs bedraagt namelijk €99.990 (we zullen maar niet verklappen wat hij bij de oosterburen kost). Bestellen kan per direct, de eerste leveringen beginnen in maart 2019.