'Tesla zou niet bestaan zonder Formule 1'

De Formule 1 is de aanjager van vrij veel technische snufjes in uw auto, maar volgens de technisch directeur van Williams, Paddy Lowe, had heel Tesla niet bestaan als de Formule 1 er niet geweest was om de accu's te ontwikkelen.

Een beetje kijken naar Formule 1-races doet veel meer dan alleen wat geld in de zakken van de toch al rijken brengen, het zorgt er ook nog eens voor dat de gemiddelde vierwieler op straat steeds beter wordt. Denkt u maar eens aan de nu standaard vier kleppen per cilinder of de comfortabele actieve ophanging, allemaal afkomstig uit de Formule 1. Paddy Lowe van Williams durft het nog wat verder te trekken. Hij beweert dat de koningsklasse aan de wieg van Tesla stond.

Toen de Formule 1 de KERS opgedragen werd, leek het vrijwel onmogelijk omdat iedereen nog met een vliegwiel werkte en de accu's destijds niet genoeg energie konden opslaan voor een fatsoenlijke werking. Het duurde niet lang of de sport kreeg het systeem wel werkend. "We slaagden er vervolgens in de vermogensdichtheid [van de accu's] te verhogen met factor 100. Dat is naar mijn mening de reden dat er vandaag de dag Tesla's te zien zijn op de openbare weg. Want ook Tesla heeft de vermogensdichtheid nodig om de wagens geschikt te maken voor productie. Die techniek is afkomstig uit de Formule 1."

Ondertussen krijgt Tesla zijn eigen raceklasse en is het cirkeltje weer helemaal rond. Of er in die klasse ook in zo'n moordend tempo geïnnoveerd wordt, moeten we nog zien, maar Paddy is in ieder geval onder de indruk van het tempo dat de Formule 1 weet vast te houden. "Daar worden tegenwoordig hele boeken over geschreven."