Tellerstanden checken wordt gratis bij RDW

Tijd voor een vreugdedansje, want de wereld is weer een gratis item rijker. In dit geval maakt de RDW een tellerrapport helemaal gratis waardoor u nog een extra wapen heeft tegen terugdraaipraktijken.

Het kopen van een occasion zit vol gevaren. De hele aankoop moet gebaseerd worden op één of twee proefritten en wat ingezamelde informatie. Daarbij komt dat de echt nuttige informatie negen van de tien keer achter een betaalmuur zit, maar vanaf 1 januari 2019 komt een stuk van die informatie achter de muur vandaan. De RDW maakt dan namelijk tellerrapporten geheel gratis.

Met een tellerrapport kun je alle geregistreerde tellerstanden inzien en kun je zelf bepalen of een tellerstand logisch is of niet. De RDW geeft dit nu al wel gratis aan bij een kentekencheck, maar denkt dat het ook logisch is als een auto gedurende 15 jaar maar 15 kilometer heeft afgelegd. Iets meer inzicht is daarom zeker welkom. 

Natuurlijk zitten er nog wat haken en ogen aan het gratis makken van de rapporten. Zo gaat het om een pilot van een jaar. Daarna wordt gekeken of de maatregel nut heeft gehad. Ook is een inzage in de tellerstanden alleen op te vragen door de eigenaar van de auto. Dat betekent dat een koper deze moet opvragen bij de verkoper. Ook is het nog steeds niet van toepassing op geïmporteerde auto's. U weet wel, de auto's waarop het meeste tellerfraude wordt gepleegd.

De RDW schat dat een auto met een teruggedraaide teller ongeveer duizend euro per stuk oplevert. Dit aangezien de aanschafprijs ongeveer dat bedrag hoger is dan dat de auto eigenlijk waard is. Daarnaast denkt de instantie dat er nu zo'n 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens met een verkeerde tellerstand rondrijden.