Elektrisch rijden is goed voor het milieu, maar het kost een flink paar duiten om over te kunnen stappen. Nu zijn er werkgevers die hun werknemers stimuleren om de overstap toch te maken, en een daarvan is Spaarnelanden uit Amsterdam. De werkgever wilde de overstap zo goedkoop mogelijk maken en vond een fiscale truc waardoor elektrisch rijden voor zowel werkgever als werknemer aanzienlijk goedkoper uitvalt.
Het FD legt uit hoe het werkt aan de hand van een voorbeeld van een werknemer die 3500 bruto per maand verdient. Deze sluit zelf een private leasecontract af voor 466 euro per maand. Vervolgens gaat hij met dat contract en bijbehorende kosten naar zijn werkgever. Deze neemt het contract over in ruil voor bruto loon van de werknemer. Hierdoor veranderen de kosten voor de werknemer in brutoloon waarover hij geen belastingen hoeft te betalen omdat hier op dit moment een regeling voor is. Door deze truc toe te passen is de werknemer uiteindelijk maar 256 euro per maand kwijt in plaats van de eerder genoemde 466. Een voordeel van bijna de helft.
Daarnaast pakt het ook voor de werkgever goed uit omdat hij over de kosten van de lease in het brutoloon geen vakantiegeld en sociale premies hoeft te betalen. In het geval van Spaarnelanden compenseert de werkgever dit gemis weer in de vorm van een financieel steuntje in de rug voor de overstappers.
In eerste instantie keurde de Belastingdienst de constructie van Spaarnelanden goed, maar twee maanden later werd dit weer ingetrokken. Toen waren er al vijftien werknemers overgestapt naar een elektrisch voertuig. Maar na verdere uitleg aan de belastingdienst over de werking van de constructie werd het toch weer goedgekeurd. Op dit moment bevestigt de dienst dan ook dat de constructie onder bepaalde voorwaarden is toegestaan.