Roken met kind in auto vanaf nu illegaal in Vlaanderen

Even n sigrette smoor'n in de auto, terwijl u uw kroost vervoert? We zouden het niet aanraden. Bij de zuiderburen gaan ze een stapje verder, hier is het vanaf heden strafbaar gedrag. De boete kan oplopen tot 1.000 euro.

De Belgen probeerden het eerst op federaal vlak, maar kennelijk hadden de Walen geen sjoege in een rookverbod, daarom geldt het nu alleen in het niet-Franstalige deel van onze gefragmenteerde zuiderburen. Het plan werd in april van dit jaar geopperd, en is nu door het parlement. Concreet betekent het dat mensen geen sigaretten, sigaren, (water-)pijp, of e-smokers meer mogen roken in hun auto, als hier ook een kind dat jonger is dan 16 inzit.

In bijna elk land wordt er al jaren gedebatteerd over rookverboden, zo ook in België. Binnen de EU is een dergelijk rookverbod al sinds 2016 in Italië van kracht, en we vragen ons af hoe vaak er daar al bekeurd is. Dergelijke wetgeving blinkt vooral uit in symboliek en -zo, u wilt- betutteling. Enkele Vlaamse burgemeesters hebben al aangegeven het verbod niet te zullen handhaven omdat zij het, quote, "zó niet bij hun stad vinden passen".