BAC Mono verslaat Porsche GT2 RS, claimt ronderecord

Wie een 700 pk sterke Porsche 911 GT2 RS te snel af wil zijn op een circuit, moet van goeden huize komen. Het Britse BAC pakt de handschoen op, en schaaft met zijn eenzitter vier seconden van Porsche's rondetijd.

BAC's eenzitter blinkt met zijn kleine afmetingen en hoge specifieke vermogen (meer dan 500 pk per ton) het meest uit op langzame bochtige circuits, maar het recente record is op een omloop met twee knoeperds van rechte stukken neergezet: op het circuit van Sepang (Maleisië) knabbelde de Brit met 2:14.617 ruim vier seconden van de tot dan toe snelste tijd voor productiewagens.

Het record werd niet door de eerste de beste dumpling pannekoek neergezet, achter het stuur zat Shaun Thong, die uitkomt in de GT Series Asia. Hij deed dit tijdens een klantevenement op het circuit dat tot en met 2017 op de Formule 1-kalender prijkte.

De minder dan 4 meter lange BAC Mono is weliswaar vrij onpraktisch, hij is wel populair: zelfs de Britse gnesh rijdt er (voor de sier) mee. Hij heeft een 2,5 liter vier-in-lijn met 308 pk en 308 Nm, en haalt een topsnelheid van 280 km/u. De 0-100 km/u wordt in 3 seconden gerond. Voor een exemplaar moet u grofweg 150.000 Britse pond neertellen. In onderstaande clip kunt u hem op Spa-Francorchamps door Eau Rouge zien knallen.