'Uw auto zorgt voor 4.000 euro aan gezondheidsschade'

Graag even uw aandacht voor de strijders van MIlieudefensie. Zij hebben de meest omslachtige manier gevonden om voor kilometerbeprijzing te pleiten, namelijk door ons (weer) een schuldgevoel aan te praten over onze vervuilende auto's.

Wanneer de milieumaffia gezondheidsschade door autorijden heel specifiek gaat kwantificeren in een concreet bedrag, moeten we altijd even een paar keer met het hoofd op het bureau slaan. Aan de hand van subjectieve onderzoeken door leden van de eigen parochie komt er een bedrag uitrollen dat u - egocentrische automobilist dat u bent - de maatschappij aan schade berokkent. Dit wordt vaak ondersteund door tranentrekkers als 'er gaan elk jaar een miljoenmiljard mensen superdood door de giftige stoffen uit uw uitlaat dus waarom rijdt u in hemelsnaam nog auto ziet u niet dat u kleine kinderen doodmaakt boehoehoe'.

Vandaag is het weer zover: Milieudefensie heeft - een paar weken na ieder ander - de meest omslachtige manier gevonden om te pleiten voor een kilometerheffing. Aan de hand van een Brits onderzoek wordt de gezondheidsschade aan de maatschappij ge-monetized. Gemiddeld is dit 4.000 euro per auto, en dus berokkenen we de Nederlandse volksgezondheid voor 50 miljard aan schade door van A naar B te rijden, in plaats van te bakfietsen. U ziet dat Milieudefensie voor het gemak maar elk gemotoriseerd voertuig heeft genomen, want in Nederland zijn 9 miljoen auto's toegelaten, niet 12,5 miljoen. Uiteraard is de ene auto vervuilender dan de andere, wie diesel rijdt verspeelt zijn kans op een gelukkig hiernamaals. Dit is de berekende schade per brandstoftype:

  • Diesel: 14.700 euro
  • Benzine: 1.600 euro
  • Elektrisch: 900 euro

Anne Knol, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie: “Het is verschrikkelijk dat zoveel mensen ziek worden of overlijden door giftige uitlaatgassen. Iedereen kan er ziek door worden, of je nu automobilist bent of niet. En iedereen betaalt mee aan de zorgkosten veroorzaakt door de vervuiling.” Onze vraag aan u: kent u mensen die zijn overleden door uitlaatgassen?

"De schade is berekend aan de hand van de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof die een auto gemiddeld uitstoot. Ook de hoeveelheid fijnstof die in de lucht komt door remmen en de slijtage van de banden is meegenomen. De gezondheidsschade bestaat uit zorgkosten die gemaakt moeten worden door de medische behandeling van ziekte. Luchtvervuiling veroorzaakt ziekten zoals luchtweg-, hart- en vaatziekten. Daarnaast bestaan de kosten uit geld dat mensen bereid zouden zijn te betalen om in goede gezondheid te leven. De waarde van ‘gezond leven’ wordt dus ook in geld uitgedrukt."

In hoeverre rekening is gehouden met het aantal gereden kilometers, de opwekking van elektriciteit [kolen of hernieuwbaar] of de specifieke kosten voor de gezondheidszorg in ons land weten we niet.

U zat te wachten op de crux, hier komt 'ie: "Wie [..] vervuilt, zal eerlijk moeten betalen voor die vervuiling in plaats van de kosten af te wentelen op de maatschappij. Bijvoorbeeld door te betalen voor de kilometers die je rijdt."

Zou Milieudefensie op de hoogte zijn van het fenomeen BPM? Accijnzen? Wegenbelasting, die stijgt naarmate de auto zwaarder is? En de BTW die je over deze belastingen afdraagt? Laten we de 1,6 duizend pakken die een benzineauto aan gezondheidschade oplevert. Wie ons BPM-rekenvoorbeeld erbij pakt, ziet dat je zelfs over de meest basic Renault Clio al meer dan dat betaalt aan BPM. De Nederlandse automobilist betaalt per jaar ruim 15 miljard euro aan milieubelastingen, waarvan slechts een minimaal gedeelte terugvloeit in de infrastructuur. Maar toch is Milieudefensie er alles aan gelegen om een beeld te scheppen van de Nederlandse automobilist die gepamperd wordt door de overheid, die elke dag een bos kapt en een dozijn bedreigde diersoorten kapotbulldozert om maar extra rijstroken voor snelwegen aan te leggen.

Dat u zich niet in dit beeld herkent is verder uw schuld, want u bent een nare egoïst die een schuldgevoel aangepraat moet worden. Laten we duidelijk stellen: niemand wíl vervuiling, en ook wij zijn voor een groter aandeel van hernieuwbare energie in de keten, maar tegelijkertijd is er zoiets als de realiteit en de beprijzing van ongezonde zaken middels accijnzen. Er is een reden dat een pakje saffen tegenwoordig 8 euro kost, en de prijs van die fles jonge jenever bij de slijter vooral uit accijns bestaat.

Als u naar aanleiding van dit bericht de aandrang voelt om nog voor het einde van het jaar een cheque van 4.000 euro naar Milieudefensie te sturen, dan houden we u niet tegen (wel even rekening houden met die warmtepomp die er nog moet komen, een hogere energierekening en de op handen zijnde BTW-verhoging). Noem het een aflaat, waarna u met een iets minder knagend schuldgevoel elke ochtend de sleutel in uw contact omdraait.