Voormalig Nissan-baas Ghosn opnieuw gearresteerd in Japan

Carlo Ghosn, de gewezen topman van Nissan-Renault, is in zijn cel opnieuw gearresteerd. Ghosn zou vandaag mogelijk vrijkomen, maar de nieuwe aanklachten tegen hem maken dit zeer onwaarschijnlijk. 

Eerder deze week kwam naar buiten dat het voorarrest van Ghosn, die al meer dan een maand in Tokyo vastzit op verdenking van fraude, niet verlengd werd. Hierdoor was de kans sterk aanwezig dat hij vrijdag 21 december (vandaag dus) op borgtocht vrijgelaten werd. Een klein leger aan camerateams had zich al bij de gevangenis verzameld om een glimp of een quootje van de gevallen topman te vangen. 

De Japanse openbaar aanklager wilde koste wat kost voorkomen dat hij op vrije voeten kwam, en verzwaarde de aanklacht tegen Ghosn. Dit keer staat het wegschrijven van persoonlijke beursverliezen naar Nissan specifiek in de aanklacht vermeld. Het verhaal verscheen al in de media, maar was tot nu toe geen onderdeel van de beschuldigingen.

Door de nieuwe arrestatie brengt Ghosn, die al sinds 19 november vastzit, volgens Reuters nog minstens tien dagen door in de cel. Voor hem zullen het derhalve niet de fijnste kerstdagen en jaarwisseling worden. Ghosn is nu driemaal gearresteerd: de eerste keer op het vliegveld van Tokyo Haneda, toen hij letterlijk vanuit zijn privéjet naar de gevangenis is vervoerd. Later (op 10 december) werd hij in de cel gearresteerd op uitgebreidere fraude-aanklachten over de laatste drie jaar, en vandaag markeert de derde arrestatie. We hebben het gevoel dat er in 2019 vanuit kamp Ghosn een reuzeclaim aan zit te komen tegen de Japanse staat. De internationale kritiek tegen de methoden van de Japanners (verhoorsessies van acht uur lang, waarbij advocaten geweerd worden) is niet van de lucht.