Sinds 2011 is het al verplicht in een lesauto een navigatiesysteem ingebouwd te hebben, hoewel in de jaren daarna de onroerende systemen keihard ingehaald werden door telefoonnavigatie. Om de realiteit helemaal goed te benaderen zou er dus eigenlijk een smartphonehouder in de lesauto moeten zitten, van waaruit de kandidaat zijn of haar navigatie mobiel doet. Maar zover is het CBR nog niet. Vanaf 25 maart 2019 moet er bij het afrijden genavigeerd worden.
In de Telegraaf legt het CBR uit waarom het examen op deze manier wordt uitgebreid: "De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg gaat in je voertuig".
Dat je het examen zo waarheidsgetrouw als mogelijk wilt maken snappen we, en daarom is deze toevoeging wel begrijpelijk. We zien verder niet echt in wat het invoeren van een bestemming precies toevoegt aan de ervaring van afrijden, behalve dan dat het voor mensen die moeite hebben met multitasken/het verdelen van de aandacht misschien wat moeilijker wordt. Zo'n blèrende stem die je vertelt wanneer je moet afslaan kan iemand die al onder hoogspanning staat van de zenuwen wellicht breken. Dus in dat opzicht is het misschien helemaal geen slecht idee. Aan de andere kant heeft het CBR de afgelopen jaren nauwelijks geanticipeerd op de groeiende stroom examinanten, dus een nog lager slagingspercentage zal alleen maar extra zand in de machine gooien.
Naast de update zegt het CBR te werken aan het vernieuwen van het praktijkexamen. Dit is onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021. Verdere informatie hierover volgt in de loop van 2019.
Beeld: deze gouwe ouwe, voor wie hem net herkend had.