BMW krijgt miljoenenboete na autobranden

Ben je als Duitse autobouwer een keer niet aan het sjoemelen, krijg je evengoed een boete. BMW kreeg afgelopen week een prent van de Zuid-Koreaanse overheid omdat de 5 Serie spontaan in brand kan vliegen. 

De BMW 5 Serie staat niet bepaald bekend om zijn zelfontbrandende eigenschappen, maar tientallen Koreaanse eigenaren beweren het tegendeel. Hun voertuigen vlogen allemaal spontaan in de fik na een lange rit op hogere snelheden. Het probleem lag in een niet goed werkend koelsysteem. BMW ondernam wel actie om het euvel te verhelpen door eerst een select aantal auto's terug te roepen, en later alle auto's met hetzelfde systeem (65 verschillende modellen). Alleen kwam de reactie volgens de Koreaanse overheid niet snel genoeg. Bovendien probeerden de Duitsers het euvel te verdoezelen.

BMW wordt ervan beschuldigd het probleem aanvankelijk een beetje weg te lachen en niets te ondernemen. Daarom kregen de Beiers een miljoenenboete aan den broeck. Niet dat er iemand bij BMW wakker van ligt, want het totaal komt op net geen negen miljoen euro neer. Voor de Duitse autofabrikant niets meer dan een lachertje. Daarnaast benadrukken ze nog even dat er ondanks de verkoolde voertuigen niemand gewond geraakt is. Zo erg is het dus helemaal niet als je BMW in spontaan uitbrandt.