Trump wil dat Duitse auto’s zuiniger rijden

Amerikaanse president Trump heeft het niet zo op de BMW's Mercedessen en Audi's van deze wereld. Nu hij ze niet kapot kan belasten, wil hij ze op een andere manier aanpakken: strengere verbruiksnormen, maar die kan hij helemaal niet opleggen.

Handel en geld verdienen, dat is alles wat telt in het oranje hoofd van Donald Trump. En dat terwijl de man meer winst had kunnen maken door rente te trekken van de geërfde centjes van zijn vader, dan dat hij 'verdiend' heeft met al zijn ondernemingen. Het zakelijk inzicht van Trump is dus niet zo goed als de gemiddelde Amerikaan denkt en dat blijkt onder andere door de handelstarieven die hij oplegde en even later weer terugtrok. Deze hadden toch een iets te negatieve impact. Maar toch moet er iets gedaan worden aan de Duitse autobouwers die teveel geld verdienen in de VS. Daarom dreigde de president met het opleggen van strengere verbuiksnormen voor alleen de Duitse auto's die in Amerika verkocht gaan worden. Iets waar hij de macht niet eens voor heeft.

Eerder deze maand waren afgevaardigden van Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW op bezoek bij Trump om te praten over de handelstarieven. Deze moesten natuurlijk van tafel en zijn dat ook, al is dat voor alsnog tijdelijk. En daarmee blijft het handelsverschil tussen de VS en de rest van de wereld in stand en dat is de grootste doorn in het oog van Trump, daarom was hij vastberaden om met andere wapens ten strijde te trekken. De hogere brandstofefficiëntienormen leken hem wel geschikt terwijl zijn medewerkers hem voor de gesprekken met de Duitsers al vertelden dat hij daar geen macht over had. Hij kan deze normen namelijk niet aanscherpen voor een paar merken, dat moet dan gebeuren voor alle auto's die in het land verkocht worden.

En zelfs als hij het wel zou kunnen, dan lijkt het erop dat The Donald wederom geen enkel idee heeft van de gevolgen van zo'n maatregel. Hij lijkt helemaal niet te weten dat de grootste en meest benzine slurpende modellen van de Duitse merken in zijn land gemaakt worden en dat de Amerikaanse autokopers helemaal geen zuinige Duitsers willen. Ook lijkt hij niet te bedenken dat er duizenden mensen werken aan het onderhoud en de verkoop van dit soort wagens. Maar goed, alles om Amerika weer goed te maken...