Grote problemen met nieuwe ME-bus: politie weigert inzet

De in 2016 gepresenteerde nieuwe ME-bus, die de bekende - maar stokoude - blauwe exemplaren moet vervangen, kampt volgens mediaberichten met grote problemen. De Amsterdamse politie laat hem zelfs staan.

Met de nieuwe generatie ME-bus is duidelijk gekozen voor een flexibeler concept: het is weliswaar opnieuw een Mercedes, maar dan wel een flink gekrompen exemplaar: was he vroeger een 508/608, nu is het een Sprinter. In plaats van elf ME'ers passen er nu acht in een busje, maar de zware jongens van de politie krijgen er wel een cel bij om een relschopper in op te sluiten. Een extra voordeel is dat de nieuwe bus wendbaarder, flexibeler, en breed inzetbaarder is. Omdat hij kleiner is, is de Sprinter met een gewoon B-rijbewijs te besturen, en dus is hij ook als 'gewone' politiebus inzetbaar, wanneer dat nodig is. Eigenlijk best slim bedacht, want een klassieke ME-bus staat 95 procent van de tijd stil. Wat overigens meteen de reden is waarom de huidige exemplaren ruim 20 jaar oud zijn.

Met de bestelling, waar 40 miljoen euro mee gemoeid is, wordt de lokale economie gestimuleerd, want de 300 bestelde Sprinters zijn bij VDL omgebouwd. Hier krijgen ze ultrahard glas, dikkere deuren en extra toeters en bellen. Nadeel: dat weegt allemaal wel wat meer, zeker wanneer je er acht ingepakte ME-ers plus bestuurder inzet, maar daar hebben ze in de aanbesteding natuurlijk rekening mee gehouden, right? Wrong, aldus het AD. De krant beroept zich op interne politiestukken, die geen spaan heel laten van de knuffelbare nieuwe witte bus: "Bij een weegtest door de Eenheid Amsterdam bleek de maximale druk op de  vooras te worden overschreden. Dat zou bij een burger leiden tot ‘een  verbod om verder te rijden met het voertuig’

De opmerkelijkste kritiek van allemaal is deze: "als de wagen wordt geschud, gaan de zijramen automatisch open". Lijkt ons een gouden tip voor voetbalsupporters, kunnen ze de ME'ers gewoon uit hun bus roken (binnenaanzicht) wanneer deze besluiten niet naar buiten te komen. 

Door te kiezen voor een lichte bus zit het exemplaar nu al aan de grenzen van het mogelijke, en dus is het de vraag in hoeverre voldaan kan worden aan een lijst met elf verbeterpunten die de politie Amsterdam opgezet heeft, schrijft het AD. Aan de andere kant: het ding wordt door elk politiekorps, behalve dat van Amsterdam, gebruikt. Het is aan experts om uit te maken of Amsterdam zich aanstelt, of juist het enige korps is dat voldoende oog heeft voor de tekortkomingen van de nieuwe bus.

Mocht de nieuwe Sprinter terugmoeten naar VDL, dan kunnen ze in Limburg meteen een Hello Kitty-wrap op de busjes aanbrengen. Het is immers de bedoeling dat er een 'de-escalerende ME-bus' het terrein komt oprijden, wat precies de reden is waarom de dingen niet meer matblauw zijn, zoals vroeger. Want stel je toch eens voor dat je als aanstormende ME autoriteit uitstraalt. Aan de andere kant: de gummiknuppels van de dienders zijn niet zachter geworden, dus een rellende menigte zal nog steeds wel in beweging te krijgen zijn. Hieronder een video waarin het nieuwe voertuig wordt uitgelegd door Patrick van Wegmisbruikers, en voor de nostalgisten nog een paar plaatjes van de oude bus: