Volkswagen ontwikkelt grote mobiele laadzuil voor e-auto's

De laadzuil van de toekomst is mobiel, althans als het aan Volkswagen ligt. De Duitsers komen met een grote powerbank, die vier voertuigen tegelijk kan laden op een plek waar dat nodig is.

Publieke laadpunten zijn altijd statisch, en kennelijk is dit een probleem. Daarom bedacht Volkswagen bovenstaande contraptie: een opslagsysteem gevuld met batterijcellen, met een capaciteit tot 360 kWh. Deze kan auto's zowel met gelijkstroom (2 aansluitingen met maximaal 100 kW) als met wisselstroom (ook 2 aansluitingen) laden. Daarnaast kunnen ook e-bikes aan de mobiele laadtoren. Zakt de lading tot minder dan 20 procent, dan wordt het ding vervangen door een volgeladen exemplaar.

Indien er stroom aanwezig is, kan VW's Mobile Charging Station met een input van maximaal 30 kW zijn eigen accu's aanvullen. "This enables charging points for electric vehicles to be set up quickly and simply, without any structural changes or major financial outlay. The battery pack in the charging station can be recharged around the clock thanks to the direct power connection. This time-independent recharging, and therefore buffering of power, also considerably reduces the strain on the power supply at peak periods."

Wat we hier zien is dus eigenlijk een vergrote versie van Tesla's Powerwall (of soortgelijke systemen), die per kraanwagen naar de plek van bestemming gereden moet worden, want 360 kWh aan batterijen weegt nogal wat. Afgezien van toepassing op een terrein rond een groot festival zien we er zelf niet echt de meerwaarde van in, aangezien er al tienduizenden openbare laadpunten in Nederland zijn. Maar wellicht dat het handig is op plekken met een minder ontwikkelde laadinfrastructuur.

Volkswagen gaat de laadzuilen vanaf volgend jaar als pilot in Wolfsburg neerzetten, vanaf 2020 - het jaar waarin de eerste I.D.-modellen op de weg verschijnen - komt het ding in meer steden te staan.