BPM 2019, dit verandert er

Ook in 2019 draagt u, wanneer u een nieuwe auto koopt of er eentje importeert, belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) af. Autobahn zet voor u de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Allereerst, en zeer essentieel: het kabinet voert in 2019 geen wijziging door van de oorspronkelijke plannen. Dit liet staatssecretaris Snel de Tweede Kamer in oktober weten. Voor belangenverenigingen als de RAI een gotspe, aangezien de nieuwe meetmethode - waarbij volgens de WLTP-cyclus wordt gemeten en vervolgens wordt teruggerekend naar een NEDC-waarde -hogere CO2-waarden laat zien dan voorheen. Dit krijgt de consument dankzij de CO2-gerelateerde BPM dus op zijn bord. 

Echter, en we geloven het zelf haast niet: de BPM gaat - ceteris paribus - wel omlaag in 2019. De bovengrenzen van de schijven worden weliswaar flink verlaagd, maar de beprijzing van de CO2-uitstoot in diezelfde schijven daalt ook. Betaalde u in 2017 nog €475 per gram in schijf 3, in 2019 wordt dit €429. Echter, onze overheid is ook niet gek: de massa betaalt natuurlijk niet minder. Stoot uw nieuwe auto 125 gram CO2 uit, dan bent u met een benzineauto een paar tientjes meer kwijt ten opzichte van vorig jaar. Bij een diesel mag u bijna driehonderd euro meer neertellen.

Hieronder de belangrijkste cijfers op een rijtje, daarna de beoordeling per aandrijflijn:

We beginnen met de auto's die het minst getroffen worden door de BPM: elektrische auto's en plug-in hybrides. Rijdt u elektrisch, dan geniet u een volledige BPM-vrijstelling: de schatkist ontvangt van u werkelijk helemaal noppes. Rijdt u PHEV, dan krijgt u een alleszins milde BPM-aanslag. Te beginnen met de vast voet, die voor iedere auto met een uitstoot van meer dan 0 gram CO2 geldt: €360.

Dan de schijven: vanaf 2019 gelden er nieuwe prijzen voor de drie schijven die voor PHEV's gelden: in de praktijk komt dit neer op maximaal €1.000 aan extra BPM-belasting. Schijf 0 wordt €300 duurder, schijf 1 €700 duurder, en schijf 2 blijft gelijk.

Auto's met een conventionele verbrandingsmotor die geen satanssap slikt, krijgen alleen te maken met de jaarlijkse ophoging van de tarieven: de vaste voet wordt naar inflatie gecorrigeerd, en gaat van €357 naar €360. De uitstootgrens in de vier verschillende schijven wordt nog een paar grammetjes teruggetikt, waardoor u nu al vanaf 157 gram CO2 in de bovenste schijf zit. Echter, als de fabrikant van uw auto een beetje zijn best heeft gedaan valt het mee: een nieuwe BMW 530i heeft weliswaar een sneue viercilinder, maar stoot ook slechts 127 gram CO2 uit. Deze score kost u in totaal €6.314 aan BPM.

Wie een nieuwe diesel koopt krijgt naast de gebruikelijke belastingen te maken met een speciaal voor hem ontworpen dieseltoeslag: voor elke gram CO2 die uw nieuwe diesel boven de boven de 61 gram uitstoot, mag u €88,43 aftikken. Bij een auto die 140 gram  CO2 uitstoot betekent dit dus een extra belasting van €6.985,-. Bovenop alle reeds bestaande belastingen.

Of, wanneer we teruggaan naar het voorbeeld met de dikke 5 Serie: als de 530i een 530d was, en eveneens 127 gr/km uitstootte, dan was u geen €6.134 kwijt, maar €11.970,38. Bijna het dubbele dus.