'Max Verstappen heeft Daniel Ricciardo weggejaagd'

Het vertrek van Daniel Ricciardo van Red Bull naar Renault was een van de schokkendste gebeurtenissen in de F1 dit jaar. Terugkijkend hierop denkt Red Bull teambaas Christian Horner dat ze er alles aan gedaan hebben om de Aussie binnen het team te houden.

Een van de succesvolste teams in de Formule 1 verlaten voor een team dat niet mee kan doen in de top drie doe je niet zomaar. Daar liggen een of meerdere redenen achter en is een keuze waar lang over nagedacht moet worden. We kunnen wel een paar miljoen redenen voor Ricciardo's overstap naar Renault aanwijzen, maar volgens Christian Horner ligt het daar niet alleen aan. Volgens hem speelden de toenemende prestaties van Max Verstappen ook een grote rol.

En als je de logica van Horner toepast, dan moet dat ook wel. Hij geeft aan dat het team namelijk alles heeft gedaan om Daniel binnen te houden, maar dat het allemaal niet mocht baten. "We looked at it and I think we did everything that we possibly could to retain him. He actually said this - he did the classic break-up - it not you, it's me! And I think he just genuinely wanted to take on a new challenge. I think he was also probably concerned about his value with the evolution of Max, and was probably uncertain about Honda at that time." vertelt de echtgenoot van Ginger Spice aan Autosport.

Hoewel Daniel dan misschien bang was om tweede rijder in het team en dus overschaduwd te worden door Verstappen, denkt Horner dat dat nergens op slaat. Binnen Red Bull wordt geen onderscheid gemaakt tussen eerste en tweede rijders. "The number one driver in this team is the driver who is ahead on the track. That's the simple rule. And there is zero favouritism in the way that we operate the team, from one driver to the other. Daniel will tell you that very openly"

Ook op het gebied van techniek had het team geen enkele voorkeur. Dat Daniel de laatste helft van het seizoen alleen maar problemen had met zijn RB14 was puur toeval. Ook Max had vergelijkbare problemen, maar die kwamen op andere momenten. Horner geeft als voorbeeld: "The clutch bearing that Daniel had fail in Sunday in Mexico, Max had on Friday. In practice in Brazil Max's oil tower developed a leak and a crack that was there from Mexico, and thankfully it didn't stop the car there. And yet 12 months ago Max was having that bad luck."