Brendon Hartley en Pierre Gasly reden in 2018 €2,3 miljoen schade

Bij Toro Rosso zijn ze er nog niet helemaal over uit of ze nu coureurs of brokkenpiloten in dienst hadden gedurende 2018. Pierre Gasly en Brendon Hartley crashten het team een rib uit het lijf.

In 2018 ging het allemaal nogal medium bij Toro Rosso. Ze hadden te maken met een kwakkelende Honda-motor en moesten deze vervolgens ook nog gaan testen voor Red Bull. Hierdoor werd de motor nog onbetrouwbaarder en kregen ze konden de coureurs rekenen op extra gridstraffen. Maar niet alleen de coureurs waren de dupe van de pech bij het team, zelf waren ze ook grootaandeelhouder in het veroorzaken van die pech. Brendon Hartley en Pierre Gasly reden voor meer dan twee miljoen euro aan schade bij elkaar: €2,3 miljoen om precies te zijn.

Teambaas Franz Tost kijkt dan ook met gematigde positiviteit terug op het afgelopen seizoen. "We hebben veel zware crashes gehad. We hebben dit jaar alleen al €2,3 miljoen moeten uitgeven als het gevolg van die crashes." Voor de vorm geeft Franz even wat voorbeelden: "Die van Gasly met Grosjean in Barcelona is daar een goed voorbeeld van, al kon Gasly daar niets aan doen. Verder hadden we natuurlijk nog zijn crash met Ocon in de openingsronde van Frankrijk. En dan hebben we bijvoorbeeld de crash van Hartley met Stroll in Canada en zijn zware klap tijdens de vrije training op Silverstone door een ophangingsprobleem. In Monza werd hij dan nog geraakt door Stoffel Vandoorne en Marcus Ericsson. Dat was echt niet goed."

Gelukkig waren er ook enkele hoogtepunten voor het team. De makkelijkst op te noemen was de vierde plek in Bahrein en de zesde posities in Monaco en Hongarije. Gasly, die vanaf 2019 voor Red Bull gaat rijden, was de hoofdverantwoordelijke voor deze hoogtepunten. 

Gasly denkt dat er ook niet meer in het vat had gezeten. Het opnemen tegen Renault of Force India zat er volgens hem simpelweg niet. Beide teams waren constant beter dan Toro Rosso. Maar hoewel hij redelijk trots is op de prestaties van het team, denkt hij dat er volgend jaar meer in kan zitten. Honda heeft een stijgende lijn laten zien: "We moeten ook niet vergeten dat Honda drie moeilijke jaren achter de rug heeft en nu meer punten heeft gescoord dan met McLaren. Dat betekent dat de prestaties steeds beter worden en die lijn moeten we richting komend jaar voortzetten."