Amerikanen gaan autonome auto’s fysiek te lijf

Elektrische en autonome auto's lopen in Amerika steeds vaker tegen problemen aan. Mensen met Tesla's mogen niet met Superchargen van Bro-truckers en nu worden autonome voertuigen van Waymo ook fysiek aangevallen door mensen.

Waymo heeft onlangs de eerste autonome taxi's gelanceerd voor select publiek. Dat lijkt een stap in de goede richting voor iedereen, maar de lokale bevolking van Phoenix is het daar blijkbaar niet mee eens. Ze vallen de auto's fysiek aan door stenen naar ze te gooien en de banden lek te steken, of door ze van de weg te rijden. In een enkel geval werd zelfs een 'bestuurder' bedreigd met een vuurwapen.

In de afgelopen twee jaar zijn er 21 van dit soort aanvallen geregistreerd door Waymo. De door hen gebruikte Chrysler Pacifica is doelwit van brake checks, en andere opzettelijke gevaarlijke verkeershandelingen van boze weggebruikers, maar één man maakte het wel erg bont. Hij besloot dronken op de weg te gaan staan en daarmee een Waymo te blokkeren. Hij wilde de autonome voertuigen niet in zijn straat zien. Om deze aanvaring in de toekomst te voorkomen koos het bedrijf ervoor om de taxi's standaard om de straat van de beschonken kerel te leiden.

De aanvallen tegen de Chryslers blijven vooralsnog onbestraft omdat Waymo ze simpelweg incasseert. Hoewel de auto's vol hangen met camera's en daarmee de daders hoogstwaarschijnlijk makkelijk op te sporen zijn, neemt het bedrijf geen gerechtelijke stappen tegen de aanvallers. Dit omdat het bang is dat het hierdoor de vergunning om te testen in de regio verliest.