VIDEO. Maffia overvalt geldwagen met graafmachines

De gepantserde geldwagens zijn rijdende forten en extreem lastig om te overvallen. Tenminste, als je niet de beschikking hebt over een tweetal graafmachines en een flinke dosis Italiaanse bravoure.

Afgelopen woensdagochtend gebeurde er op de Italiaanse snelweg SS96 in de buurt van Bari een tafereel dat je niet zou verwachten. Omstreeks 7:30 werd er een blauwe geldtransporter klemgereden doordat een vrachtwagen de gehele weg blokkeerde. Een omdraaipoging bleek kansloos, want de geldwagen werd al snel van achter ook geblokkeerd door een truck. Vanaf de zijkant van de weg trokken twee graafmachines ten strijde. De ene ramde zijn schepbak in de motor van het gepantserde voertuig waardoor deze onklaar gemaakt werd. De andere maakte korte metten met het dak en de zijkanten. 

Vier met machinegeweren gewapende mannen, die waarschijnlijk inspiratie haalden uit de Netflix-film Braqueurs, visten de buit vakkundig uit het wrak en wisten nog snel de blokkerende vrachtwagens in de fik te zetten voordat ze aan hun vluchtpoging begonnen. De brandjes hadden als doel om de aanstormende politie-eenheden te vertragen. Dit had blijkbaar voldoende nut, want de daders zijn nog niet in de kraag gevat. De drie inzittenden van het geldtransport kwamen met de schrik vrij. 

De Italiaanse politie onderzoekt de zaak, en daarmee ook hoe het kan dat de twee graafmachines niet eerder opvielen langs de snelweg. Vermoedelijk komt dit doordat iets verderop wegwerkzaamheden aan de gang waren en mensen dachten dat het zware materieel hierbij hoorde.