Renault: 'we zijn harder dan ooit vooruit gegaan"

2019 gaat het helemaal worden voor Renault. Tenminste, als we teambaas Cyril Abiteboul mogen geloven. Zijn team heeft namelijk nog nooit zoveel vooruitgang geboekt tussen race-seizoenen als nu. Echt waar.

Na het vertrek van Red Bull als klant van Renault lijken de Fransen zich geroepen te voelen om te bewijzen dat ze echt wel heel goed zijn zonder de rode stieren als klant. Teambaas Cyril Abiteboul laat geen kans ongegrepen om dit zonder bewijzen te beweren. Zo ook nu. Hij beweert namelijk dat ze nog nooit zo hard vooruit gegaan zijn in een winterstop als nu. En zoals een beetje Fransman betaamt gaat Cyril all-in met zijn betoog, want volgens hem zijn ze niet alleen motorisch vlak gegroeid, maar ook met de aerodynamica van de auto.

In 2018 kon het Franse team nergens meekomen met de rest. Het liep het hele jaar achter de feiten aan en moest het met een vierde plek in het constructeurskampioenschap doen. Dat komt mede doordat het team volgens Abiteboul in essentie met een auto van 18 maanden oud reed. Wellicht dat het een wake-up call is geweest, want van het seizoen van dit jaar heeft Abiteboul hoge verwachtingen. "Wat ik zie is dat we overal beter zijn gaan werken. De winst die we maken op het gebied van de krachtbron is groter, veel groter dan we ooit gedaan hebben in een winter en dat geldt ook voor wat we momenteel doen in de windtunnel," aldus de trotse teambaas tegenover Motorsport.

Hoe positief Abiteboul ook is, hij houdt wel een slag om de arm. Dit komt vanwege de nieuwe aerodynamicaregels. Het zorgt voor wat onbekende factoren die zich nog moeten uitkristalliseren. Ook moeten de voorwaartse stappen van Renault tegenover die van andere teams weerspiegeld worden om echt te bepalen hoe goed de Fransozen het gedaan hebben. "Maar we moeten ook voorzichtig zijn in de windtunnel, want op aerodynamisch vlak is er een grote verandering in de reglementen. Je weet natuurlijk wat er gaat gebeuren wanneer er zo'n reset is: je verliest downforce en dat moet weer hersteld worden. Het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen de progressie die we boeken dankzij de reglementen en wat we winnen door onze eigen inspanningen. Maar als ik kijk naar de capaciteit die we tot onze beschikking hebben, gaan we op ieder vlak vooruit."