'De verbrandingsmotor is nu echt dood'

We moeten nu echt gaan wennen aan zoemende elektrobakken, want 2018 was het laatste piekjaar voor de verbrandingsmotor. Vanaf nu zal de verkoop hiervan langzaam inkakken. Dat beweren meerdere experts.

Met het afzwaaien van 2018 hebben we onbewust ook gedag gezwaaid naar de heer en meester van de autoaandrijving: de verbrandingsmotor. Volgens experts is het vanaf nu aflopende zaak voor de verbruiker van fossiele brandstoffen. De verkoopcijfers van niet-elektrische auto's zullen nooit meer boven die van vorig jaar uitkomen.

Tegenover de Financial Times lieten de experts, die eerst verwachtten dat 2022 het piekjaar voor verbrandingsmotoren zou zijn, weten dat een combinatie van meerdere factoren heeft gezorgd voor de vervroegde piek. Hierbij werden dingen als Brexit, de handelsoorlog tussen China en de V.S. en nieuwe emissienormen in Europa aangehaald. Deze hadden vorig jaar ook al een impact op de wereldwijde autoverkoop.

"When you look at 2018 since the summer, new car sales in all of the important markets are going down. Selling combustion engine cars to customers - this will not grow in the future." aldus automotive expert bij Accenture, Alex Schmidt. Ook Elmar Kades van AlixPartners deelt die mening tegenover de Financial Times: "Peak ICE’ - peak internal-combustion-engine car sales globally - may already have occurred with the ending of 2018. t’s this slowing growth of the overall pie that the industry should be most concerned with, even as it has to grapple with - and pay for - the continuing switchover to electric vehicles."

Als de experts het dit keer wel bij het rechte eind hebben, dan houdt dat in dat het wederom slecht nieuws is voor autofabrikanten die nog werken aan hun elektrische modellen. De afname in vraag naar verbrandingsmotoren zorgt er namelijk voor dat de autoverkoop voornamelijk naar elektrische vierwielers verschuift. En als die er niet zijn bij het gewenste merk, dan moet er bij de concurrent gekocht worden.

De voorspelling wil overigens niet zeggen dat de totale autoverkoop gaat instorten. In tegendeel zelfs: volgend jaar wordt een groei van 1,2% verwacht. Daaronder valt ook de verwachte verkoop van 1,5 miljoen extra elektrische voertuigen in vergelijking met vorig jaar. Overigens worden er jaarlijks zo'n 85 miljoen auto's verkocht.