Maurizio Arrivabene ontslagen als teambaas Ferrari F1

De Italianen van Ferrari kunnen het spelletje hard spelen. Haal je je doelstellingen niet, dan moet je plaatsmaken voor iemand anders. Dat is Maurizio Arrivabene overkomen. Hij mag zijn teambaastitel afstaan aan Mattia Binotto.

Maurizio Arrivabene kreeg in 2015 de aanstelling als teambaas van het Ferrari Formule 1-team. Daarbij kreeg hij de taak om samen met Sebastian Vettel het kampioenschap binnen te halen. Nu, twee seizoenen later, heeft de oud-Marlboro-marketingman deze doelstelling niet gehaald en daarom moet hij het veld ruimen. Dit ondanks dat Arrivabene aan het einde van het seizoen 2018 nog wist te vertellen dat hij zijn positie gewoon zou behouden. Volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport is daar niets van waar en zit oud-technisch directeur Mattia Binotto dit jaar op zijn stoel. Dat bevestigen bronnen binnen Ferrari aan de krant. Het officiële nieuws zou later vandaag bekendgemaakt worden

Arrivabene zit eigenlijk sinds de dood van Sergio Marchionne al een beetje op de schopstoel. De overleden Ferrari-baas had hem aangesteld als teambaas, maar Arrivabene lag al langer niet lekker met Binotto. Ze verschilden beide van visie en strategie en zonder de steun van Marchionne was Arrivabene's positie niet zeker meer. 

Het uiteindelijke besluit om de teambaas weg te sturen kwam toen Ferrari aan het eind van 2018 terugkeek over de laatste twee jaar zag het dat de strategie en de communicatie van Arrivabene niet altijd even vlekkeloos verliep. Er was geen duidelijkheid over de teamorders, er werd slecht gecommuniceerd met de media en er werden op strategisch gebied grove fouten gemaakt. Hierdoor kon Ferrari de goede auto die ze hadden nooit optimaal inzetten. 

Binotto gaat vliegend van start, want de eerste verandering binnen het team is al een feit. Binotto vindt het niet nodig om een nieuwe technisch directeur aan te stellen. Door het vervallen van deze titel wil hij de structuur binnen het team stroomlijnen en meer laten lijken op die van Mercedes. De verantwoordelijkheden van de technisch directeur worden verdeeld tussen hoofd aerodynamica Enrico Cardile en het hoofd van de motorafdeling Corrado Lotti.

Binotto zit al sinds 1997 bij de Scuderia en heeft zich netjes opgewerkt van test engineer naar race engineer en later tot leider van het KERS-project waarna hij in 2014 als technisch directeur aangesteld werd. Voor Maurizio Arrivabene ziet de toekomst er overigens niet slecht uit. Hij wordt namelijk al in verband gebracht met een positie als voorzitter van Juventus.

Inmiddels heeft Ferrari het vertrek van Maurizio Arrivabene bevestigd en Mattia Binotto als zijn opvolger aangewezen. Het team gaf de volgende verklaring uit:
"After four years of untiring commitment and dedication, Maurizio Arrivabene is leaving the team. The decision was taken together with the company’s top management after lengthy discussions related to Maurizio’s long term personal interests as well as those of the team itself.

Ferrari would like to thank Maurizio for his valuable contribution to the team’s increasing competiveness over the past few years, and wish him the best for his future endeavours.

With immediate effect, Mattia Binotto will take over as Scuderia Ferrari’s Team Principal. All technical areas will continue to report directly to Mattia."