De waarheid achter de elf in Bulgarije gevonden BMW 5 Series

Elf fonkelnieuwe en ongebruikte E34 BMW 5 Series in een Bulgaarse opslag vinden klinkt niet echt geloofwaardig. Het echte verhaal erachter is dat wel, maar daardoor zijn de gevonden auto's ook een stuk minder speciaal geworden.

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het doorgaans ook. Zeker in het geval van het verhaal van de elf uit de roestige klauwen van de dood geredde 5 Series. Deze barnfind was eigenlijk het overblijfsel van een rijke zakenman die even dacht zijn slag te slaan, maar op het laatste moment door de overheid in den poepert genomen werd. 

In 1994 stond een BMW-dealer uit Spanje op omvallen. Hij verkocht 186 5 Series, waaronder ook enkele zeldzame 525ix edities, voor een hele goede prijs. Hierdoor dacht een Bulgaar zijn slag te kunnen slaan. Hij kocht ze en liet ze terughalen naar zijn land. Precies op het moment dat hij ze de verkoop in wilde gooien besloot de overheid 20% belasting in te voeren waardoor alle winst uit de deal in een keer verloren was gegaan. De verkoop ging blijkbaar zo langzaam dat er tot nu nog maar 175 van de 186 verkocht zijn en de 11 die 'gevonden' zijn, zijn de overblijfselen hiervan. 

Deze blijken nu ook nagenoeg onverkoopbaar, want naast dat ze in Bulgarije niet meer als nieuw geregistreerd kunnen worden, zijn ze ook lang niet in zo'n goede staat als aanvankelijk gedacht werd. Een groot deel van de auto's moet compleet opnieuw gespoten worden en heeft flink last van roest. De vochtige bewaaromstandigheden waren niet optimaal. Ook missen veel vierwielers onderdelen omdat ze vermoedelijk als donorwagens gebruikt zijn.

De toekomst van de auto's is dan ook uiterst onzeker aangezien de waarde erg laag is en het verkopen een flinke opgave wordt. Er komt geen veiling waarop de auto's aangeboden zullen worden. Het lijkt er dus op dat deze 11 roestbakken een enkeltje sloop zullen krijgen.