Nissan Leaf e+ haalt 385 km op één lading

Nissan heeft een tweede variant van de nieuwe Leaf gepresenteerd, eentje waarmee praktisch iedereen uit de voeten kan. De Leaf e+ heeft een accupakket van 62 kWh én meer vermogen dan de versie met 40 kWh. Het WLTP-bereik bedraagt 385 km.

Dat de nieuwe Leaf e+ zou komen was bekend, het wachten was alleen op de precieze specificaties. Het 62 kWh-accupakket in de bodem heeft een 25% hogere energiedichtheid en 55% meer capaciteit, de elektromotor levert 160 kW / 217 pk. Dit is een flinke sprong voorwaarts, de huidige heeft 110 kW / 150 pk. Het (voorlopige) WLTP-bereik van 385 km is overigens bijna identiek aan het NEDC-bereik van de 40 kWh-versie, dat 378 km bedraagt. Fijn dat we eindelijk een eerlijkere verbruikstest hebben. Nissan brengt de e+ in de zomer van 2019 op de markt, in maart 2019 volgen de Nederlandse prijzen.

De Leaf was in 2018 met meer dan 3.000 exemplaren de op twee-na-bestverkochte elektrische auto van Nederland. Dit ondanks een niet actief gekoeld accupack, waardoor snelladen suboptimaal verloopt. Het is niet bekend of de duurdere e+ dit wel heeft, maar met deze auto zou je zonder al te veel moeite elke afstand binnen Nederland moeten kunnen afleggen (bijladen op het moment dat je stilstaat is dan wel weer een pré).

De eerste generatie Leaf had een accupack van 24 kWh, dat jaren later werd opgewaardeerd naar 30 kWh. Een upgrade van 24 naar 30 was overigens niet mogelijk, hiervoor moest een geheel nieuwe auto aangeschaft worden. Met de tweede generatie deed een pakket van 40 kWh zijn intrede, en nu - ruim een jaar later - geeft Nissan de wereld 64 kWh. Een verstandige move, want er zijn nog aardig wat mensen die het bereik van de originele nieuwe Leaf aan de magere kant vinden.