Bestuurders bezorgscooters vaak schadeveroorzakers

Niet alleen de heren en dames die uw pakketjes in een bus komen bezorgen lappen de verkeersregels aan hun laars, maar ook dat de pizzabezorger op de scooter is relatief vaak betrokken bij ongelukken.

Als u eten bij de lokale pizzaboer bestelt, dan wilt u uw deegschijf graag binnen hebben als hij nog warm is. Daarom moet hij snel bezorgd worden. Daarvoor zet de pizzabakker doorgaans een iets te jong jochie met iets te weinig verkeersinzicht en oordopjes met te harde muziek in. Tel daarbij op dat de jongen waarschijnlijk per bezorging betaald wordt, en het racen op de openbare weg is begonnen. Het is dan ook niet zo raar dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) nu concludeert dat deze groep van scooterrijders buitensporig vaak is betrokken bij ongelukken.

VVN laat weten dat de bezorgers zo'n zes keer vaker crashen dan normale scooter- en bromfietsrijders. Ook zijn de aanrijdingen niet de minste, want het door de verzekeraar uitgekeerde schadebedrag ligt gemiddeld 75% hoger. "Het feit dat brom- en snorfietsen evenwichtsvoertuigen zijn die de berijder geen bescherming bieden bij een ongeval draagt ook bij aan het hoge ongevalsrisico van brom- en snorfietsers," aldus de organisatie.

Vorig jaar kwamen 46 brom- en snorfietsers om het leven. Daarmee waren ze verantwoordelijk voor zeven procent van alle verkeersdoden dat jaar. Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat de ongelukken voornamelijk gevolg zijn van afleiding, niet aan de snelheid houden en het niet verlenen van voorrang.