Medewerkers VDL Nedcar gaan weer staken, bestuur stapt naar rechter

Het houdt niet op, niet  vanzelf. Dat moeten ze bij de directie van VDL Nedcar gedacht hebben toen ze te horen kregen dat de werknemers alweer gingen staken. Het bedrijf stapt naar de rechter om hier een stokje voor te steken.

Als je niet tevreden bent over je werk, dan kun je twee dingen doen: een andere baan zoeken, of zo vaak gaan staken dat je zonder baan komt te zitten. De werknemers van VDL Nedcar gaan blijkbaar massaal voor de tweede optie, want ze willen wederom twee dagen gaan staken. Morgen en overmorgen staan ingepland als werkeloze dagen met als doel het cao-conflict tussen VDL en de vakbonden te beëindigen.

Voor VDL is het klaar nu. Ze dreigden in september al met stappen naar de rechter, maar nu is het menens. Vanmiddag dient het kortgeding. "Een tiende en elfde stakingsdag in amper zeven maanden is disproportioneel en onacceptabel in het licht van de leverbetrouwbaarheid aan BMW en de daarmee samenhangende werkgelegenheid in Born. Een bedrijf als het onze is een makkelijk stakingsdoelwit, terwijl we slechts één stem van de 2200 hebben in de werkgeverskoepel en dus niets kunnen forceren," zegt de woordvoerder van VDL Nedcar.

Voor de autobouwer komt de staking opnieuw op een extreem vervelend moment. Het bedrijf is met BMW in onderhandeling voor vervolgopdrachten na 2022. Tot die tijd ligt de productie voor BMW al lager in verband met teruglopende vraag, maar de Limburgers kunnen zich nu niet permitteren om een slecht figuur te slaan tegenover hun belangrijkste opdrachtgever. Deze zou wel eens voor een producent met betrouwbaar personeel kunnen kiezen. Sterker nog, BMW heeft zelf al een waarschuwing naar Born gestuurd waarin het laat weten dat er mogelijk consequenties voor de contracten zijn bij doorgaande onbetrouwbaarheid van de productie.

Zoals met de voorgaande stakingsdagen weet vakbond FNV van geen kwaad. Ze hebben de brief van BMW aan VDL ingezien, maar blijven bij het feit dat staken een recht is en dat de hoeveelheid stakingen achter elkaar zeker niet buitensporig is (negen dagen in zeven maanden). "Ik blijf van mening dat de staking niet disproportioneel is en zie het kort geding met vertrouwen tegemoet. Natuurlijk lijdt een bedrijf schade, dat is inherent aan staken. Daarom is dat ook het uiterste middel. Ik was dinsdag nog aan de poort in Born en heb nog nooit zo’n grote actiebereidheid aangetroffen," laat Hans Wijers namens de vakbond FNV Metaal weten.