Deze Seat Leon ST heeft meer dan 500 pk

Voor een stationwagen met meer dan 500 pk moet je normaliter in de richting van Audi of Mercedes kijken. Dankzij Duitse tuner Siemoneit kun je nu ook een Seat Leon ST met meer dan 500 pk aanschaffen.

De stationwagen is helemaal terug van weggeweest en eigenlijk willen we er het liefst een met zoveel mogelijk paardenkrachten. Op dat moment wordt de keuze al snel beperkt en rijzen de prijzen de pan uit. De Seat Leon ST Cupra 300 mag dan niet de goedkoopste station ooit zijn, hij levert van zichzelf al wel flink wat paarden en na een tripje langs de Duitsers van Siemoneit trekt hij echt de klinkers uit de straat. Zij bouwen de vierpitter om tot een monster dat 521 pk en 620 Nm produceert.

Daarmee gaat de Leon ineens de concurrentie aan met kanonnen als de Audi RS4 (met V6) en de AMG C63 (V8). Om dit voor elkaar te krijgen wordt het motorblok vrijwel volledig omgebouwd en krijgt hij twee nieuwe en grotere blazers gemonteerd. Om al die kracht aan te kunnen krijgt de Seat ook een nieuwe koppeling en mag de koper genieten van een agressief motorgeluid dankzij een 'RipJaw' sportuitlaat. 

Na al die aanpassingen doet de Seat een sprint van 0 naar 100 km/u in 3,4 seconden en stopt het accelereren bij een elektronisch begrensde 280 km/u. Volgens Siemoneit kan de auto makkelijk 305 km/u halen, maar dat zou onverantwoordelijk zijn.

Nu komt alleen het grootste probleem van de upgrade die de tuner levert: de prijs. Als je het dikste pakket neemt, en de auto hierbij optelt, dan kom je uit op ongeveer 75.000 euro. Dat is nogal wat voor een Seat. Gelukkig hoef je niet te kiezen voor de dikste tuning (t.w.v. 23.800 euro), want je kunt de Leon ook laten tunen naar 450 pk voor 15.000 euro.