VIDEO. Dakar-deelnemer rijdt toeschouwer aan, wordt gediskwalificeerd

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar doorrijden nadat je iemand hebt aangereden doe je niet. Ook de organisatie van de Dakar bestraft dit hard en heeft een trucker gediskwalificeerd nadat hij doorreed, terwijl hij een omstander had aangereden.

Als toeschouwer bij een rally heb je enige verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid. Het is uiterst onverstandig om op de route/weg te gaan staan om de voorbijkomende auto's van dichtbij te kunnen bekijken. Het is extra gevaarlijk als die auto's vrachtwagens zijn. Toch deed iemand precies dat tijdens de Dakar van dit jaar. Hij besloot op de route te gaan staan en kon niet snel genoeg wegkomen toen er een truck met een noodgang aankwam. De sukkel struikelde en de trucker denderde over zijn been. Het jammere is alleen dat de trucker na het incident lekker doorkachelde. 

Dat soort gedrag accepteert de organisatie van de Dakar niet en daarom werd vrachtwagencoureur Andrey Karginov na afsluiten van de vijfde etappe gediskwalificeerd. Op de beelden is ook duidelijk te zien dat Andrey zich door het ploegje toeschouwers ploegt. De coureur beweert alleen stellig dat hij niets gemerkt heeft van de aanrijding, iets wat enigszins geloofwaardig is gezien de omstandigheden van een race als deze.

"Andrey naturally didn’t see this - it was an ascent and all you can see through the windshield is the sky and the top of the mountain – so he only found out about the accident upon arriving to the bivouac," aldus Andrey's teambaas.

De aangereden man werd snel afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar hij werd behandeld aan zijn gebroken bovenbeen. De coureur is toch nog even poolshoogte gaan nemen bij het slachtoffer. Had hij dat gelijk gedaan, dan had hij de Dakar uit mogen rijden...