Het einde is nabij: Duitsers voeren eerste trajectcontrole in

In Nederland kennen we de gehate trajectcontrole al jaren, Duitsers krijgen er dit jaar pas voor het eerst mee te maken. Vlakbij Hannover is de eerste controle over langere afstand in gebruik genomen.

Duitsland gaat overstag. Het laatste bastion waar we nog semi-ongelimiteerd van het kunnen van onze dode-dinosaurusverbranders kunnen genieten zonder dat oom agent daar een stokje voor steekt is niet meer. De grootste doorn in het oog van menig automobilist wordt ook daar ingevoerd: de trajectcontrole. De Germanen hebben de bewezen manier van extra geld bij de burger uitknijpen gevonden en bouwden het systeem over een 2,2 kilometer lang stuk Autobahn nabij Hannover. Vanaf nu wordt daar keihard opgetreden tegen mensen die met 101 km/u (of harder) over het asfalt durven te denderen. Een gelukje: de Duitse snelheidstaks ligt een stuk lager dan de Nederlandse.

Het Duitse systeem werkt wel iets anders en beter (hoe kan het ook anders...) dan wat wij gewend zijn. Aan het begin van de trajectcontrole wordt de auto met kenteken van achteren op de foto gezet. Dit gebeurt eveneens aan het einde. Na wat niet zo ingewikkelde rekenkunde over de tijd tussen de twee genomen foto's wordt bepaald of de auto te hard reed. Als dit het geval is wordt de bestuurder even later ook nog met zijn gezicht op de gevoelige plaat vastgelegd en krijgt hij (m/v) deze foto met bijbehorende boete thuisgestuurd. Overigens werkt het hele systeem gecodeerd en worden alle kentekenfoto's van net rijdende automobilisten direct vernietigd in de naam der privacy.