Tesla geeft 80 nieuwe Roadsters gratis weg, zet 3000 man op straat

Hij heeft Rocket Boosters die ook op een SpaceX-raket te vinden zijn, en zelfs zonder gaat hij onmogelijk hard, maar het beste is dat u er een gratis kunt krijgen. Dat Tesla daardoor financieel niet uitkomt is niet uw probleem.

Gisteren meldden we dat Tesla zijn aanbrengbonus voor nieuwe klanten stopt. Per 1 februari krijgen kopers van de elektrobakken geen gratis Superchargerstroom meer en krijgen de aanbrengers geen leuke extraatjes meer. Een van die extraatjes was ook misschien wel een beetje overdreven duur. Als je goed je best doet en genoeg zieltjes naar het Tesla-geloof ompraat kun je namelijk een gratis Tesla Roadster Founders Edition verdienen, of zelfs twee.

Tesla dacht dat het wel een leuke extra was om aanbrengers van meer dan vijf klanten twee procent korting te geven op een Roadster Founders Edition. Elke aangebrachte koper boven die vijf betekende een extra twee procent korting. Na wat moeilijke wiskundige berekeningen kom je uit op een gratis Roadster na het aanbrengen van 55 klanten. Dat klinkt als veel, maar toch zijn er meer dan 60 mensen op de wereld die dat aantal hebben overtroffen (voornamelijk Youtubers). Twintig fanatieke Tesla-rijders hebben zelfs recht op twee Roadsters.

Per gratis auto loopt Tesla een schamele $250.000 (€215.000 in NL) mis, en met 80 voertuigen die kosteloos van eigenaar wisselen gaat het toch snel in de papieren lopen. Zeker als een verkochte basis Model 3 ook als referral gezien wordt. In dat geval hapt de Roadster ongeveer de helft van de marge op de Model 3 weg. En daar wordt al niet heel veel op verdiend. Het lijkt er dan ook op dat dit de reden is dat het hele referral program de nek is omgedraaid. Gelukkig heeft u nog tot 1 februari om uw eigen Roadster binnen te halen.

Vandaag stuurde Elon Musk een interne mail naar alle medewerkers van Tesla. Daarin vertelde hij trots dat het bedrijf voor het eerst in het vijftienjarig bestaan vier procent winst draaide, maar dat het ondanks de goede zaken toch 7% van het hele personeelsbestand moet schrappen. Het bedrijf groeide vorig jaar met 30%.

Elon wijst de goedkoopste Model 3 aan als oorzaak voor de ontslagen. Deze versie van de auto wordt dit jaar uitgeleverd, maar levert eigenlijk te weinig op. De enige oplossing is besparen op de uitgaven aan mensen terwijl de overgebleven werknemers meer auto's moeten produceren. Een flinke uitdaging voor 2019. 

De aandeelhouders reageren niet bepaald positief op het op straat zetten van ongeveer 3.000 man en laat dit merken door het aandeel ongeveer 4% in waarde te laten zakken.