Nederlandse Stephane Kox aast op stoeltje in Formule 1

Ze is 25 jaar en hoopt gekozen te worden voor een zitje in de speciaal voor vrouwen opgerichte raceklasse W Series. Ook denkt ze naast Max Verstappen in de Formule 1 te kunnen rijden: "Waarom niet?"

Halverwege dit jaar wordt er eindelijk iets gedaan aan een grove ongelijkheid binnen de racerij: de hardrijdende vrouwen krijgen ook een opstapje naar de Formule 1. Waarom? Omdat ze geen voet aan de grond krijgen binnen de reguliere Formule 3, wordt er een eigen vergelijkbare springplank naar de Formule 1 opgezet: de W Series. Hierin wordt ook gereden met Formule 3-wagens, alleen mogen er alleen maar vrouwen aan meedoen. Het doel ervan is meer vrouwen in de hogere klassen van de racewereld te krijgen, want die zijn er nu niet te vinden en daar moet verandering in komen. 

De Series W heeft plaats voor achttien jongedames die het uiteindelijk tot de F1 willen schoppen. Nederlandse Stephane Kox heeft zich opgegeven voor de kwalificaties en behoort tot de laatste 50. Haar kansen om ook daadwerkelijk in de Formule 3 W Series terecht te komen lijken best goed. Ze heeft al flink wat ervaring opgedaan in verschillende raceklasses waarin ze heeft geracet vanaf haar begin op vijftienjarige leeftijd (ze stapte voor het eerst in een kart op tienjarige leeftijd, maar vond het toen te eng).

Kox denkt een aanzienlijk voordeel te hebben in de Series W aangezien alle auto's daar hetzelfde zijn. Dat betekent dat de coureur (coureuse?) het verschil moet maken. "Ik denk dat dat in mijn voordeel is. Ik weet dat ik heel hard in een auto kan rijden." Ze denkt zelfs zo snel te zijn dat de Formule 1 haalbaar is, al geeft ze wel toe dat het vooral fysiek zwaar zal worden. "Het is zwaar, maar ik denk wel dat er tegenaan te trainen is. Als je goed gebouwd bent en er alles voor doet, moet het wel mogelijk zijn. De Formule 1 is niet zo fysiek meer als vroeger."

Als Stephane het ook daadwerkelijk tot de Series W haalt, dan zijn er zeker kansen om in de Formule 1 aan de slag te gaan. Niet alleen is de hele klasse opgericht met dit als doel, maar ook de teams binnen de Formule 1 zullen de tak van sport in de gaten houden. Voornamelijk om er mogelijke testrijders uit te vissen. En anders kan ze misschien nog doorstromen naar de Formule E, daar zien we ook af en toe een dame achter het stuur testen.