Finland wil Formule 1 op nieuwe KymiRing

Finland leverde de Formule 1 meerdere wereldkampioenen, maar heeft nog nooit zelf een race gehost. Met de aanbouw van de nieuwe KymiRing moet daar verandering in komen, al is het circuit oorspronkelijk bedoeld voor de MotoGP.

Finland en de Formule 1 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het land is tot nu toe verantwoordelijk voor vier wereldkampioenen, meer dan vijftig Grand Prix overwinningen en er zijn nu nog twee Finse rijders actief: Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas. Ook op het gebied van de rallysport boert het niet slecht, maar waar het land regelmatig een rally-race organiseert heeft het nog nooit een Formule 1-race op eigen bodem mogen verwelkomen. Dat is natuurlijk wat vreemd voor een land dat zoveel met de raceklasse te maken heeft. Daarom gaat lokale autosportfederatie AKK Motorsport daar verandering in brengen.

Nu gaat de AKK niet halsoverkop Liberty Media ompraten om volgende week een race op de planning te hebben. Nee, de Finnen pakken het stapsgewijs goed aan en laten een gedegen onderzoek doen naar de mogelijkheden om een racen naar het land te halen. "The study will provide us detailed knowledge on what motor racing competition at the highest level truly demands and that will help us tremendously when staging other racing events, too," vertelt AKK CEO Tatu Lehmuskallio aan Motorsport.

Het plan is om de race op de nieuwe KymiRing te laten plaatsvinden. Dat 4,5 km lange circuit is eigenlijk bedoeld voor de MotoGP en moet ergens in juni van dit jaar opgeleverd worden. Tegen die tijd moeten alle FIA-kwalificaties in orde zijn om er ook een Formule 1-race op te houden. Mocht het allemaal doorgaan, dan is het voor het eerst in 40 jaar dat er weer een Grand Prix gehouden wordt in het hoge noorden. De laatste vonden tussen 1973 en 1978 plaats in Zweden.

Voor de Nederlanders is het hopen dat de Finnen niet met een te goed plan komen, want dan zou de Grote Prijs van Nederland op Zandvoort of Assen wel een serieus gevaar kunnen lopen.