'BMW en Mercedes gaan samenwerken'

Wijlen Sergio Marchionne kondigde het al aan: autobouwers moeten gaan samenwerken, anders gaan ze langzaam dood. De Duitsers lijken dit nu ter harte te nemen, want BMW en Mercedes zouden al met elkaar in gesprek zijn.

In de overvolle autobranche slaat de eenheidsworst steeds vaker toe. Voor kopers wordt het daardoor steeds lastiger om een uniek product te kopen en dat maakt de concurrentie onder merken steeds zwaarder. De oplossing lijkt te zitten in het samenwerken om zo kosten te besparen en sneller te innoveren. Maar niemand had verwacht dat Mercedes en BMW de handen ineen zouden slaan.

Het Duitse Handelsblatt heeft bronnen binnen beide bedrijven en die laten aan de krant weten dat beide autofabrikanten al langer met elkaar in gesprek zijn. Ze zouden graag samen willen werken om voornamelijk kosten te besparen en investeringen in nieuwe technologie (voornamelijk op het gebied van autonomie) te delen. De beide partijen werken al wel samen om de autodeelwereld over te nemen. 

Het gaat hier natuurlijk nog om een gerucht, maar het zou niet heel vreemd zijn als het waar blijkt te zijn. Beide bouwers staan onder druk en een samenwerking zou erg helpen om die druk te verlichten. Daarnaast zijn ze niet de eerste partijen die gaan samenwerken, Volkswagen en Ford doen dit ook met hetzelfde doel voor ogen.