Ubers rijden massaal onverzekerd rond

Uber ligt flink onder vuur door recentelijke aanrijdingen, en het offensief tegen de taxi-app lijkt voorlopig nog niet voorbij. Nu blijkt dat de chauffeurs die met de app rijden heel vaak zonder geldige verzekering de weg op gaan.

Het is geen geheim dat je als chauffeur voor Uber geen gigantische bedragen op de bankrekening kan bijschrijven aan het einde van de maand. Daarom rijden Ubers vaak met een Toyota Prius, want op elektriciteit rijden kost weinig. Maar de verzekering voor een taxi is vrij hoog en is verplicht, dus loopt wel in de papieren. Logisch, want er worden heel veel kilometers gemaakt in gebieden waar relatief veel schades gereden worden. Nu blijkt dat veel zzp'ers die met de app rijden ervoor kiezen om deze dure verzekering niet te nemen, maar toch de weg op gaan.

Zelfstandige Amsterdamse taxi-chauffeurs die niet met de app rijden, zien Uber als de oorsprong van al het kwaad op de wegen binnen de stad. Om dit aan te tonen begonnen ze met een actie waarbij ze poogden zoveel mogelijk Uberkentekens bij de RDW in te voeren. Hieruit blijkt dat ongeveer honderd verschillende auto's van zelfstandige taxi-chauffeurs die in dit geval voor Uber rijden, zonder WA-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering) rijdt, en dat is strafbaar.

Maar het wordt nog erger, het is al bekend dat taxi-chauffeurs die voor Uber rijden hun taxivergunning verhuren aan anderen, maar uit de actie van de zelfstandige taxi-chauffeurs blijkt ook dat kentekens gewisseld worden. Zo kwamen ze tijdens het kentekenchecken een Renault Mégane tegen die met het kenteken van een Toyota Prius reed. De auto reed op dat moment voor Uber. In Osdorp werd een Prius met zowel gele, als blauwe platen gefotografeerd. Dat zou onmogelijk moeten zijn.

Nu Uber vooral in de aandacht staat vanwege aanrijdingen met verschrikkelijke afloop, maakt dit nieuws het alleen maar erger. Een aanrijding met een onverzekerde Uber betekent dat het slachtoffer hoogst waarschijnlijk met lege handen komt te staan.

Ondertussen is er bij Uber nagevraagd of het op de hoogte is van deze wanpraktijken. Het bedrijf heeft daarop gezegd dat het meer tijd nodig heeft om dit verder te onderzoeken. Het komt later vandaag met een reactie. Hoe dan ook toont het zeker aan dat Uber niet genoeg controle over de bestuurders uitvoert.