Hahaha! Aanstaande elektrobakkenproducent Dyson verlaat Verenigd Koninkrijk

Is dat wat wordt bedoeld met 'not crashing out, but cashing in'?

Voor of tegen Brexit, er zijn vast veel mensen benieuwd wat de Engelse vertaling is van 'Schadenfreude'. Want manmanman (m/v/x) het zit de Britten niet mee. James Dyson, bekend van stofzuigers, zijn zorgvuldig geboetseerde uitvindersuiterlijk en binnenkort van elektrische auto's, heeft besloten dat Dyson zijn hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore verhuist. Nu lag er al een plan om de elektrobakken in Singapore te produceren - wat op zichzelf al een klap was omdat Dyson hard heeft gestreden voor Brexit - maar dit is niet veel chiquer.

'The company insisted the relocation of the headquarters would involve only two job moves: Jorn Jensen, the chief financial officer, and Martin Bowen, the general counsel, will move to Singapore. Over all, the company said, it employs more than 12,000 people around the world, with more than 4,500 in Britain.' Een belangrijke reden voor het vertrek is natuurlijk dat Singapore - in tegenstelling tot het VK - wél een vrijhandelsakkoord met de EU heeft. 

Om verschillende andere redenen is de verhuizing van het hoofdkantoor ook veelzeggend. In de eerste plaats zou het intellectueel eigendomsrecht meeverhuizen en is nog onduidelijk wat daarvan de consequenties zijn, onder andere qua R&D. In de tweede plaats roept dit de vraag op of het VK belastinginkomsten misloopt doordat het vestigingsadres van Dyson wijzigt. En in de derde plaats: is dit het begin van het einde en indiceert dit een toekomstig en algeheel vertrek uit het VK voor Dyson?