McLaren: 'Dit is Formule 1 over 30 jaar'

Bij McLaren zijn ze keihard bezig met de toekomst. En dan hebben we het niet over het Formule 1-seizoen van 2020, maar dat van 2050. Dat de brainstormsessies uit de hand zijn gelopen, is wel te zien aan hun idee van de koningsklasse over dertig jaar.

Als je op dit moment nog geen deuk in een pakje boter rijdt met je Formule 1-bolide, dan is het niet zo gek om naar de toekomst te kijken. Bij McLaren Applied Technologies doen ze dat, alleen gaan ze er wel erg ver in: ze bedachten gelijk hoe de hele sport er in 2050 uit komt te zien. Daarvoor gingen ze met zo'n beetje iedereen die iets met de Formule 1 te maken heeft in gesprek. 

Kort door de bocht denken de knappe koppen bij de technologie-tak van McLaren dat de Formule 1 over dertig jaar bestaat uit elektrische en achterwielaangedreven auto's die een topsnelheid van 500 kilometer per uur halen. Ze laden draadloos en snel op in de pitstraat en bandenwissels zijn niet meer nodig, want het rubber herstelt zichzelf. Daarnaast rijdt de coureur niet helemaal zelf, maar wordt hij bijgestaan door een in de auto gebouwde AI

Alsof dat nog niet genoeg was gaat McLaren verder en zegt het dat de circuits tegen die tijd zichzelf aanpassen aan de weersomstandigheden en tegelijk overdekt zijn met glazen daken (zodat fans van bovenaf mee kunnen kijken). Daarnaast liggen er zogenaamde 'black out-zones' waar de coureur de volledige controle over de auto heeft omdat alle hulpjes op dat stuk circuit uitgeschakeld worden. Overigens wordt die coureur wel altijd bijgestaan door zijn speciale racepak, want anders zou hij de extreme snelheden niet aankunnen. En kunnen we altijd met hem meeleven door de koppeling met eSports en ontiegelijk veel zelf te kiezen camerahoeken.

De ideeën van McLaren lijken nogal overtrokken en verre van haalbaar in dertig jaar tijd, maar toch denken ze er in Woking anders over. De onderzoekers claimen dat ze gedegen onderzoek hebben gedaan en met voldoende mensen en fans hebben gesproken om dit als gedegen toekomstbeeld te zien. Daarnaast hebben de mensen achter het plan alle klimaat- en emissie-eisen meegenomen waardoor het daar in ieder geval niet aan kan lig