Tussen 1996 en 1999 was Eddie Irvine niet bepaald de beste coureur met een Ferrari onder zijn kont. Zijn teamgenoot Michael Schumacher gaf de Noord-Ier nog wel kans om een kampioenschap te winnen door weken niet mee te racen dankzij een beenbreuk, maar helaas lukte dat Irvine niet. Toch heeft de Noord-Ier zijn twijfels over de 'beste' coureurs van dit moment. Alleen lijkt Max Verstappen zijn kritiek te ontspringen.
In een interview met de BBC legt Irvine zijn twijfels over Vettel en Hamilton uit. "Vettel is alleen goed als hij vooraan rijdt, als hij met niemand hoeft te racen. Als je Lewis ziet racen zie je dat hij gefocust is op het racen en op het inhalen van de coureur voor hem. Vettel, als hij tegen iemand racet, is hij vooral gefocust op zijn voorganger. Dat leidt eigenlijk altijd tot een crash, iets dat we ook heel vaak zien gebeuren. Ik denk dat Vettel een goede coureur is, maar als een viervoudig wereldkampioen, zie ik het simpelweg niet. Ik denk dat hij een zwaar overschatte one-trick pony is."
Als je vier keer het wereldkampioenschap naar je toe trekt, dan moet je toch een goede coureur zijn? Tenminste, dat zou je zeggen. Maar Irvine denkt niet dat deze prestatie aan de kwaliteiten van de Duitser ligt, maar eerder aan het gebrek aan kwaliteit bij de rest van de coureurs. Ook Lewis Hamilton haalt het in Eddie's ogen niet bij de besten ooit.
"Lewis is een geweldig getalenteerd coureur. Toen hij voor het eerst in de Formule 1 reed was het fantastisch om hem te zien racen, en zijn inhaalcapaciteiten waren beter dan wie dan ook. Hij is waarschijnlijk beter in inhalen dan Michael Schumacher ooit was, maar voor racesnelheid en consistentie gedurende een heel weekend, gedurende een heel jaar? Ik denk niet dat iemand dan in de buurt komt van Michael, of Senna."
Eddie geeft openlijk toe dat hij de Formule 1 de laatste jaren niet echt meer volgt. Hij vindt de races maar saai geworden. "Ik zie auto's over een circuit rijden en denk dan dat het immens saai is omdat het allemaal zo plat is. Het is allemaal nep en niet meer rauw. Het is te perfect, wanneer je een fout maakt betaal je daar niet voor. Ik denk dat als je een fout maakt, je op z'n minst een hoop tijd moet verliezen."
Irvine vergelijkt de Formule 1 nu met die van tientallen jaren terug. Toen werd een fout bestraft met de dood of zware verwondingen. Daarmee bedoelt hij niet dat we terug moeten naar die tijd, want vooruitgang op het gebied van veiligheid is zeker goed, maar volgens hem is de Formule 1 het doel voorbij gestreefd en is het daardoor saai geworden. "Ik denk dat er uiteindelijk iets papperigs en niet zo interessants is overgebleven."