BMW stapt af van eenheidsworst

Het is niet altijd even makkelijk om een BMW te identificeren als hij voorbij komt karren. Maar dat moet in de toekomst gaan veranderen, want volgens hoofddesigner Adrian Van Hooydonk gaat elke BMW een eigen smoel krijgen.

Het tijdperk van de 'one face'-filosofie, waarbij alle auto's van een merk op elkaar lijken, is afgelopen. Tenminste, als het aan BMW ligt hoeven we in de nabije toekomst niet meer moeilijk te doen om het verschil tussen een 3 Serie en een 5 Serie te spotten. "We hebben onze filosofie veranderd: we zien elke nieuwe BMW als een kans om iets nieuws en moderns te doen," vertelt BMW's designbaas Adrian Van Hooydonk aan BNR.

Voorheen veranderde het Duitse merk een keer per tien jaar de hele uitstraling van het merk met één grote update, maar vanaf nu gaat elk model met zijn tijd mee. Dat verklaart ook de gigantische nieren op de nieuwe 7 Serie. In de nieuwe designfilosofie zit ingebakken dat de nieren bij het formaat auto moeten passen. Aangezien de 7 Serie het topmodel van BMW is, moest hij dat ook uitstralen met statigere nieren. 

Doordat BMW van visie verandert denkt Van Hooydonk dat het straatbeeld er de komende jaren veelzijdiger uit gaat zien. "Je ziet het een beetje in de racerij: als het reglement een paar jaar gelijk blijft, zien alle race-auto's er hetzelfde uit: iedereen heeft op een gegeven moment het optimum gevonden. Maar als regelgeving en techniek weer veranderen, denk ik dat firma's daar verschillende vorm en inhoud aan geven."