De subsidies op elektrische auto's slaan helemaal door en kosten ondertussen meer dan dat ze opbrengen, maar toch blijft kabinet Rutte er vol op inzetten. De volgende stap in het geheel is de vervuiler laten meebetalen aan een schonere toekomst. Daarmee wordt het rijden en bezitten van een dinosaurusverbrander duurder dan zijn elektrische variant.
Het kabinet wil dat er over elf jaar alleen nog maar elektrische auto's verkocht worden. Daarbij wordt helemaal niet gekeken of elektrobakken over tien jaar betaalbaar zijn voor iedereen. Die auto's maken we gewoon betaalbaar door met subsidies te smijten die u gedurende de aankomende elf jaar bij elkaar heeft gespaard. Met het 'Tientje van Rutte' moet het allemaal gaan lukken.
Tot 2030 is 5,3 miljard euro nodig om het plannetje te laten slagen. Daar moet de automobilist voor opdraaien. De in Nederland toch al dure peut wordt de aankomende jaren nog duurder. Prijzen stijgen elk jaar met één cent per liter. Ook wordt het bezitten van een fossiele brandstofverbrander sowieso duurder. De motorrijtuigenbelasting gaat vanaf 2021 extra omhoog als u geen accubak heeft. In totaal betekent dit dat de gemiddelde automobilist zo'n tien euro per maand extra kwijt is, berekende RTLZ.
Volgens het Nibud is het allemaal niet zo erg tenzij je arm bent. In dat geval is een tientje per maand een flinke hap uit het budget. Maar aangezien de gemiddelde Nederlander tussen de 300 en 600 euro betaalt voor zijn melkkoe, is dat tientje dus relatief gezien erg weinig.
Of het tientje genoeg is om de hele plannen te bekostigen blijft giswerk. Met het duurder maken van de traditionele auto, maakt het kabinet weliswaar elektrisch rijden aantrekkelijker, maar het wil ook weer niet dat we te snel overstappen, want dan betaalt niemand dat tientje meer en valt het hele plannetje in duigen.