Snelladers voor elektrische auto's staan uit

Even snel de elektrobak opvullen terwijl u van een bakje koffie geniet? Vandaag gaat dat niet gebeuren. Fabrikant Huber + Suhner heeft uit voorzorg alle snelladers uit laten zetten. 

Het opladen van een elektrische auto gaat al niet bepaald snel, maar vanaf vandaag gaat het nog langzamer. Auto's die snel zouden kunnen laden hebben pech en moeten het doen met de 50 kW laadpalen. Fabrikant van de vloeistofgekoelde laadkabels voor 175 kW-snelladers heeft uit voorzorg de laadpalen uit laten zetten. Bij gebruik zou er mogelijk kortsluiting kunnen ontstaan.

In Nederland houdt dat in dat vooral de Fastned laadstations hiervan de problemen ondervinden. Zij hebben meerdere palen met Huber + Suhner laadkabels. Dit levert dan weer voornamelijk problemen op voor de Tesla-rijders aangezien hun auto's sneller kunnen laden dan de gemiddelde batterijder die sowieso topt op 50 kW. Gelukkig kunnen zij uitwijken naar de Superchargers, mits ze niet geblokkeerd zijn door milieu-activisten.

Het probleem ontstond bij een ander type laadkabel dan dat er gebruikt wordt. Bij een test in Zwitserland werd het prototype van de kabel ingezet, en hierbij ontstond kortsluiting. Uit voorzorg heeft de fabrikant al haar klanten ingelicht en geadviseerd de laadpalen uit te schakelen tot de oorsprong van het probleem is gevonden.