Het internet staat vol met video's van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Deze kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen. De rest van de diefstal is dan een piece of cake. Tenzij u een Jaguar i-Pace, een Range Rover of een Land Rover Discovery (nieuwere modellen) heeft. Dan kan de dief signalen klonen tot hij een ons weegt, de auto gaat echt niet open.
De auto's van fabrikant Jaguar Land Rover zijn de enige drie die goed uit de diefstaltest van de ADAC komen. De Duitse evenknie van de ANWB heeft 237 populaire automodellen getest op inbraakgevoeligheid met de bekende kloontruc. 234 ervan faalde keihard.
Vanzelfsprekend pleit de ADAC ervoor dat u uw sleutel goed opbergt en buiten bereik van scanners houdt. Daarbij wijst het erop dat in aluminiumfolie wikkelen niet helpt. Een klein scheurtje hierin zorgt ervoor dat het signaal toch naar buiten komt. Volgens de instantie is er dan ook maar een mogelijkheid: het instructieboek van de auto (ja, die zit erbij) erop naslaan en het hele systeem uitschakelen. Of u bewaart uw sleutels gewoon in een afgesloten koekblik. Dat kan ook.
Overigens zijn autofabrikanten zich bewust van het grote probleem en proberen ze zelf ook met oplossingen te komen. JLR heeft deze blijkbaar al gevonden en in de laatste modellen toegepast, maar van andere fabrikanten wachten we nog op oplossingen. BMW en Mercedes zijn bezig met het toevoegen van bewegingssensoren aan de sleutels. Daardoor geeft de sleutel alleen een signaal af als hij bewogen wordt. Een stilliggende sleutel doet dat dus niet.