Jaguar verklaart: dit verbruikt onze I-Pace écht

Met de komst van de WLTP-test is de reikwijdte van elektrische auto's een stuk realistischer geworden, maar voor grote zware SUV's zit hij er nog steeds behoorlijk naast. Daarom voelde Jaguar Nederland zich geroepen wat 'eerlijke statistieken' te delen.

Jaguar verkocht vorig jaar in Nederland bijna 3,5 duizend I-Paces. Veel van de nieuwbakken eigenaren leasers waren wel een beetje beteuterd over het hoge verbruik van de auto, die op papier 470 km ver komt, maar dit in de praktijk bij lange na niet haalt. Hierbij helpen de huidige (mild-) winterse omstandigheden niet: batterijen kunnen namelijk niet zo goed tegen kou, en draaien het best bij een temperatuur van zo'n 20-30 graden Celsius. Daarnaast blijft van het 90 kWh-pakket netto zo'n 81 kWh over, maar dat zou bij de test ook al het geval moeten zijn.

Enfin, met zijn gewicht van bijna 2,5 ton inclusief berijder, de ietwat hoge carrosserie, brede banden en winterse omstandigheden (waarbij de verwarming aan moet en het accupakket op temperatuur moet worden gebracht) is een verbruik van 250-300 Wh/km helemaal niet vreemd, en moet je vrij snel een paal opzoeken.

Jaguar Nederland zegt er het volgende over: 

"De opgegeven, Europees bepaalde WLTP-actieradius tot 470 geldt alleen voor de lichtste versie. Voor de meest luxe en zware versies geldt een officiële WLTP-actieradius tot 415 km. Onder winterse omstandigheden neemt de actieradius af, omdat meer energie nodig is voor het verwarmen van interieur en accu. De onafhankelijke EV-database.nl heeft een duidelijke tabel gepubliceerd waarin de effecten van weer en verkeer op de I-PACE worden weergegeven: 

- Stad – winter 390 km
- Snelweg – winter 270 km
- Gecombineerd – winter 325 km
- Stad – zomer 555 km
- Snelweg – zomer 340 km
- Gecombineerd – zomer 430 km

 Verder kunnen een aantal andere factoren de actieradius negatief beïnvloeden, zoals een grotere bandenmaat, winterbanden en lage bandenspanning. Ook de rijstijl en of de auto en accu al of niet voor vertrek zijn opgewarmd kunnen de actieradius beïnvloeden."

Het hep op Facebook gestaan, dus het is waar. Overigens zijn dit wel echt cijfers van vol tot leeg, in de dagelijkse praktijk willen rijders de lading altijd tussen de 20 en 80 procent houden, om zo de levensduur van hun pakket te verlengen. En nu niet gaan katten op Jaguar svp, want op basis van de eerste dingen die we over de Audi e-tron zien heeft deze 2,7 ton zware SUV een nóg hoger verbruik. Des te indrukwekkender is het dat Kia en Hyundai met hun EV's behoorlijk dicht bij de testwaarden komen.