Subsidie elektrische auto gaat voornamelijk naar rijken

We wisten het al langer, maar nu is het kabinet er ook achter dat ze de plank misslaan met de subsidie op elektrische auto's. Deze gaat namelijk vooral naar de rijkere mensen van Nederland. Ook kostte het de belastingbetaler meer dan verwacht.

Een beetje slimme leaser/koper van een elektrische auto vangt de aankomende jaren tienduizenden euro's aan belastingkorting omdat ze voor hun eigen portemonnee kiezen goed voor het milieu zijn. Dat komt doordat de Nederlandse overheid graag wil dat iedereen in een accubak gaat rijden, maar weet dat die te duur is voor de gemiddelde Nederlander. De subsidie moest de auto's bereikbaar maken voor iedereen, maar dat werkte in de praktijk iets anders. Vooral de rijken gingen ermee aan de haal. De helft van alle 25.000 verkochte elektrische auto's bestaat namelijk uit modellen van tussen de 80.000 en 120.000 euro (Tesla Model S, X en Jaguar I-pace). En kostte de regering meer dan dat het eigenlijk had gedacht.

Uit kamervragen van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt blijkt dat het kabinet ervan uitging dat er in 2018 11.000 elektrische auto's verkocht zouden worden. Dat waren er uiteindelijk 25.000. Ook de gemiddelde waarde van de verkochte auto's was verkeerd ingeschat op 43.000 euro. Dat was namelijk 63.000 euro. Gevolg is dat de regering nu ruim 1700 euro per bespaarde ton CO2 betaalt terwijl dit ook 23 euro had kunnen zijn. En daar komt nog eens bij dat er een begrotingstekort van enkele honderden miljoen is ontstaan. 

Kortom, niet alleen heeft het kabinet verschrikkelijk zitten te falen op de rekenmachine en toont het een gebrek aan toekomstvisie, ook slaat de hele regeling de plank mis met het bereikbaar maken van elektrische auto's en het redden van de wereld. Het maakt de Tesla's en Jaguars alleen bereikbaarder voor de mensen die toch al genoeg centen op de bank hadden om er een te halen en maakt het milieu redden 74x duurder dan nodig.

Overigens weet de Tweede Kamer nog niets van het ontstane begrotingstekort omdat dit nog niet officieel gemeld is.