Appen op de fiets: 95 euro boete

Wie na 1 juli 2019 nog als fietsend met zijn/haar smartphone in de weer is, riskeert een boete van 95 euro. Volgens ingewijden wordt de sanctie morgen in de ministerraad besproken.

Dat het kabinet iets wil doen aan het smartphonegebruik op de fiets is al langer duidelijk, en terecht. Je zou ze de kost geven die - temidden van druk auto-/bus-/tramverkeer - volledig in hun mobiele bubbel zitten en niets meer meekrijgen van wat er om ze heen gebeurt. Volgens het AD - een verlengstuk van het OM en spreekbuis van het SWOV, dus het zal wel kloppen - gaat morgen een voorstel van 95 euro boete voor appen op de fiets door de ministerraad. Voor automobilisten is de sanctie 240 euro.

We hopen alleen wel dat oom Agent, als de boete er komt, in de geest van de wet gaat handelen, en alleen de ergste gevallen beboet. Het risico bestaat altijd dat een in de basis goed instrument vervalt tot ordinaire cash grab om de gaten in de begroting te dichten. De wet verbiedt per 1 juli sowieso "om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden". Een prima regel lijkt ons zo, maar nu de handhaving nog: we herinneren u er fijntjes aan dat van alle boetes slechts 3 procent door een mens wordt uitgedeeld.