Bizar: 32 procent gemeenteheffingen Amsterdam is parkeergeld

Autorijden is een luxe, en dat zult u weten ook. Niet alleen vloeit er dankzij de Nederlandse automobilist* jaarlijks ruim 15 miljard de staatskas in, ook de gemeenten profiteren: dit jaar strijken ze €928 miljoen aan verwachte parkeerheffingen op.

Omdat ze er de mankracht menskracht voor hebben, heeft het CBS alle gemeentelijke begrotings van Nederland uitgeplozen. Een kleine 10 procent van de totale heffingsinkomsten wordt gevormd door parkeerheffingen, de begrote 928 miljoen ligt bijna 100 miljoen hoger dan in 2018.

Welke gemeente met €282 miljoen het grootste stuk van de taart pakt? Dat hoeven we u hopelijk niet te vertellen, maar we geven een paar hints: het begint met een 'A', het ligt binnen de A10, de burgemeester is van GroenLinks en parkeren kost er binnenkort €7,50 per uur. De stijging is bizar: Amsterdam zelf meldde in 2017 een opbrengst van nog geen 200 miljoen, daar komt in twee jaar tijd dus even 40 procent bij. Bovendien: de 282 miljoen overstijgt de inkomsten aan OZB (€174 miljoen) met gemak. Dat is echt uitzonderlijk, want gemiddeld liggen de opbrengsten van OZB (40,4%) voor gemeenten ruim vier keer hoger dan die van parkeerheffingen (9,1%). 

We vragen ons af of er op aarde een gemeente is die zwaarder op parkerende burgers leunt: bijna een derde van de totale begrote heffingen in onze hoofdstad bestaat uit parkeerheffing. Met andere woorden: als u met zijn allen het parkeren in Amsterdam een jaartje boycot, dan gaat onze hoofdstad gierend failliet. Soort van, we moeten bekennen dat de totale begroting met €5,55 miljard wel een stukje groter is dan alleen het heffingengedeelte. Voor informatie met betrekking tot afvalstoffenheffingen en andere elementen verwijzen we u graag naar de pecuniabroeders van DasKapital.

*Mits deze netjes een auto met verbrandingsmotor koopt, Tesla's kosten de staat alleen maar geld.