'Tech hub' Barcelona haat innovatie, jaagt Uber stad uit

Vlak nooit de politieke invloed van oude, starre organisaties uit, zeker niet in de knoflookgordel. Het Catalaanse regering buigt voor de oude taxibranche, en maakt diensten als Uber het leven onmogelijk.

Hoewel het verdienmodel erachter vooral heel gunstig is voor het hoofdkantoor, kan je niet ontkennen dat apps als Uber, Lyft en Grab de taxibranche heftig hebben opgeschud. Het gemak waarmee er nu een taxi pal voor je deur stopt is ongeëvenaard, en de kosten zijn vaak ook in orde. De traditionele taxibranche weigert echter met zijn tijd mee te gaan, en zet in veel gevallen vol in op het verjagen van de moderne ride hailing services. We zagen het in Frankrijk, in Italië, en ook in Spanje, waar boze taxichauffeurs het stedelijke wegennet van de twee grootste steden lamlegden.

In Spanje is wetgeving over dit soort taxidiensten in handen van lokale overheden, en die van de regio Catalonië blijkt maar wat graag te knipmessen naar de eisen van de oude branche: vanaf vandaag geldt in Barcelona en omstreken een regel dat een via Uber of het lokale Cabify (1 miljoen gebruikers in Barcelona) opgeroepen auto niet binnen 15 minuten van het boeken mag komen opdagen. Iedereen die wel eens zo'n dienst heeft gebruikt begrijpt dat hen het werken hiermee compleet onmogelijk gemaakt wordt, en in een reactie hebben beide partijen dan ook hun activiteiten in de stad opgeschort. UberX heeft het hiermee nog geen 10 maanden volgehouden in Barcelona.

De opmerkelijke nieuwe regel komt slechts weken voor de start van het Mobile World Congress in Barcelona, wat algemeen als dé techbeurs van het oostelijk halfrond wordt gezien. Het is onduidelijk hoeveel chauffeursbanen er precies getroffen zijn door de maatregel, maar gebruikers kunnen nu weer lekker ouderwets naar een taxistandplaats kachelen, en met onwrikbare chauffeurs soebatten over al dan niet te korte ritjes. Nice going, Barca.