Iconische Ferrari F40 gaat miljoenen opbrengen

Een originele Ferrari F40 brengt al snel iets meer dan een miljoen euro op op een veiling. Een aangepaste versie doet dat bij lange na niet, tenzij het om deze specifieke auto gaat: de F40 met chassisnummer 74045. 

Ferrari heeft met de F40 een van de bekendste klassiekers ooit neergezet. Het is een auto die doorgaans netjes in originele staat gehouden wordt, maar er zijn uitzonderingen. Zo redden de Gas Monkeys een F40 van de dood en gaven ze hem wat upgrades waardoor hij alleen maar minder waard werd. Ook Michelotto paste een aantal F40's aan, 19 om precies te zijn. Hij bouwde ze om tot LM- of Competizione-specificaties en dat deed de waarde alleen maar stijgen.

In dit geval hebben we te maken met een van zijn bekendste creaties: de Ferrari F40 LM met chassisnummer 74045. De in French Racing Blue afgewerkte racewagen is namelijk een pre-productie prototype van Michelotto. Daarnaast heeft de auto een aardige racehistorie met onder andere twee deelnames aan de 24 uur van Le Mans (1995 en 1996) en een winst tijdens de vier uur van Anderstorp in 1995.

De F40 is nog in perfecte staat en heeft een flinke upgrade aan de 2,9 liter V8 meegekregen. Het blok produceert namelijk niet de standaard 478 pk, maar rond de 700 pk.  Dat komt door de grotere IHI-turbo's en intercoolers. Ook heeft deze auto aangepaste injectie, betere remmen en natuurlijk een versnellingsbak die voor het circuit is bedoeld. Tel daarbij op dat het hele chassis stijver is en je kunt wel raden dat het geen prettige auto op de weg is. Gelukkig mag de auto aan alle officiële vintage Ferrari-evenementen meedoen. 

De nieuwe eigenaar hoeft zich niet al teveel zorgen te maken over het vinden van vervangende onderdelen die kapot gaan tijdens dit soort races, de auto wordt namelijk geleverd met een nieuwe versnellingsbak en een set nieuwe velgen. Al maakt de koper zich waarschijnlijk sowieso zich niet zo druk, laat staan om onderdelen, want hij moet flink wat poen meenemen om de auto te kunnen kopen. RM Sotheby's verwacht dat de auto tussen de 4,5 en 5,5 miljoen euro gaat opbrengen op 6 februari in Parijs.