Niemand is op de hoogte van nieuwe verkeersregels

Vindt u ook dat het de laatste paar jaar veel slechter gesteld is met de rijkunsten van uw mede-weggebruikers? Dat komt doordat niemand wat weet van nieuw-ingevoerde regels en maar een beetje gokt wat goed is.

Het aantal ongevallen neemt toe, mensen zitten nog steeds te appen achter het stuur, blijkbaar is het algemeen onduidelijk wat het rode kruis boven de weg betekent en ondertussen rijst het aantal verkeersborden de pan uit. De automobilist van tegenwoordig lijkt geen idee te hebben waar ze mee bezig is. Iets wat nu ook blijkt uit een simpel onderzoek onder 90.000 mensen. Ruim 90% van de ondervraagden heeft geen benul van de nieuwste verkeersregels en zou keihard falen voor een theorietoets.

De ANWB dacht eind vorig jaar leuk te doen en te meten hoe het staat met de algemene verkeersregelkennis onder de Nederlandse automobilist. De uitkomst is schrikbarend, want bijvoorbeeld twee procent denkt dat je op een puntstuk mag stilstaan als er nood aan de man is (niet doen!) en nog steeds niemand weet wanneer je nou ergens 130 of 100 km/u mag rijden. Ook weet niemand wat nieuwe borden betekenen. Bij verdere navraag gaven ondervraagden natuurlijk de schuld aan de overheid, want die laat nooit wat weten over de nieuwe regels, of informatie over de invoering is nergens te vinden.

Opvallend is wel dat juist de bestuurders van de 'asobakken' Audi, BMW en Mercedes het meeste van de nieuwe regels weten. De slechtst scorende groep zit in een Fiat. Ook blijkt uit de cijfers dat bejaarden (75+) echt geen idee hebben van de regels en dat de groep automobilisten tot 34 jaar het beste op de hoogte is.