Teslarijdende soy boys boos over verlies bereik in vrieskou

Recentelijk trok een poolkoufront des doods over delen van de Verenigde Staten, met gemeen lage temperaturen tot gevolg. En iedereen weet: batterijen en kou zijn geen grote vrienden. Nou ja: iedereen behalve de Tesla-klagers op internet.

Mensen met een elektrische auto die in koude gebieden wonen zijn door schade en schande op de hoogte van de nadelen die elektrisch rijden in de winter met zich meebrengt. Het verbruik stijgt, net als bij een normale auto, alleen dan nog een stukje harder. Daarnaast begrenst een koude auto het vermogen en de regeneratie om de levensduur van je auto niet onnodig te verkorten. Bovendien: een accupakket dat in de vrieskou staat, verliest bereik. Niet zozeer door lekstroom (hoewel een Tesla bijvoorbeeld nooit echt 'slaapt', en dus ook bij stilstand een beetje stroom nodig heeft), maar meer doordat de software van de auto de beschikbaarheid terugschroeft. Dit zijn kilometers die je normaalgesproken weer kunt 'unlocken' als je wat langer rijdt, en alle onderdelen op temperatuur zijn.

Amerikanen in het mid-westen van de VS, die met extreme temperaturen van -20/-30 graden te maken kregen, schrokken zich het apelazarus toen bleek dat het bereik van hun $60.000+ kostende Model 3 opeens niet meer gelijk was aan dat in de zomer. Een nadeel van de Model 3 is bovendien dat de auto geen verwarmd accupakket heeft, maar restwarmte gebruikt om een koude batterij op temperatuur te krijgen. Dit in tegenstelling tot de Model S/X, die een 6 kW-verwarmingselement heeft om het pack binnen het ideale temperatuurgebied te houden. Hoewel je daar tegenover kunt stellen dat dit natuurlijk ook een aanslag op de voorradige kWh's pleegt.

In een item dat Bloomberg naar aanleiding van alle klachten op social media maakte, lezen we “My biggest concern is the cold weather drained my battery 20 to 25 miles overnight and an extra five to ten miles on my drive to work. I paid $60,000 to not drain my battery so quickly.” Hahaha nee. Dit had je kunnen weten, en het feit dat het gedrag van een EV bij extreme temperaturen een eigenaar verbaast, geeft aan dat hij kennelijk onvoldoende moeite heeft genomen zich te verdiepen in zijn nieuwverkozen manier van transport. Dan is het wel erg makkelijk om vervolgens in de media een huilverhaal af te steken.

Een ander nadeel van temperaturen onder nul: flink teruglopende laadsnelheden bij laden onder gelijkstroom. Vooral elektrische Kia's en Hyundai's hebben hier last van, maar ook wanneer je een koude Tesla bij extreme temperaturen aan de supercharger zet, zijn de snelheden niet om over naar huis te schrijven (een probleem dat deels af te vangen schijnt te zijn met het uitschakelen van de 'range mode' - die echter niet op de Model 3 zit). Nu hebben mensen met een verwarmde garage hier niet veel last van, maar niet iedereen heeft de luxe dat hij zijn auto binnen kan zetten.

Voor mensen die hun elektrische auto buiten hebben staan bestaat bovendien het risico dat de borgpen van de lader vastvriest. Allemaal ongemakken om rekening mee te houden. Ter relativering: in Nederland hebben we misschien een week of twee per jaar matige of strenge vorst, maar het is wel een feit dat dit elektrische auto's harder raakt dan auto's met een verbrandingsmotor. Deze laatste categorie moet alleen in extreme poolkou aan de winterbrandstof en dunnere olie.