Audi TT-RS bijgevijld, nu met extra scherpe randjes

Een tweezitter maken met een gorgelende vijf-in-lijn en 400 peekaa, Audi doet het gewoon. Het concept van de TT-RS behoeft geen wijziging, dus dat lieten de Duitsers intact. Wel is het uiterlijk van de geweldenaar een beetje bijgeschaafd.

De vijfcilindermotor is nagenoeg uitgestorven, wat te wijten is aan milieuwetgeving. Iedere fabrikant die de vijfpitter gebruikte is óf gedownsized naar een viercilinder  (Volvo, Ford)  of dood (Lancia). Audi houdt echter hardnekkig stand, en neemt de CO2-boetes voor lief. Hiervoor is wel een product nodig dat in de basis niet goedkoop is, maar zoiets kan je aan Audi wel overlaten. Ook de nieuwste generatie RS3 en TT-RS hebben de bekende 2.5 met 400 pk en 480 Nm onder de kap.

Audi voorzag de TT en TTS al van een facelift, vandaag is topmodel TT-RS aan de beurt. Het vlaggeschip van de TT-range krijgt de R8-snuit en een nieuw ontworpen achterspoiler met aerodynamisch efficiënte sharklets. Wie ondanks het vrij expliciete uiterlijk nog niet zeker is welke TT er voor zijn neus staat, hoeft alleen maar naar de RS-specifieke ovale stortkokers in de achterbumper te kijken.

De nieuwste TT-RS komt er als coupé en cabrio, waarbij de snelste variant de 0-100 in 3,7s doet. De topsnelheid bedraagt 250 km/u en is na bijbetaling naar 280 km/u op te trekken. Bestellen kan vanaf februari, met verwachte levering in maart. De Nederlandse importeur moet nog even rekenen aan de prijs, bij de oosterburen kost hij respectievelijk €67.700 en €70.500. Reken in Nederland dus met bedragen in de hoge 80 duizend- / lage 90 duizend-regionen. Paar opties erbij en je zit op een duizelingwekkende ton. Maar dan heb je ook iets.