Nieuwe Volkswagen Passat kan zichzelf bijna besturen

Een in populariteit dalend model opfrissen kan geen kwaad. Dit keer is de Volkswagen Passat aan de beurt. Hij krijgt de nodige nieuwe technische snufjes mee en is, jawel u raadde het al, nog milieuvriendelijker dan zijn voorganger.

Geloof het of niet, maar dit jaar rolt de dertig miljoenste Passat van de band. Dat zijn er nogal wat en Volkswagen heeft niet het idee om binnenkort met het model te stoppen. De nieuwste versie staat al in de wachtrij en moet in het vierde kwartaal van dit jaar bij de dealer staan. Wat u tegen die tijd van de auto kunt verwachten? Lees vooral verder.

Met de druk om zuinigere en milieuvriendelijkere motoren te leveren wordt de nieuwe Passat natuurlijk boomvriendelijker dan ooit. De GTE kan bijvoorbeeld langer volledig elektrisch rijden op de acculading en haalt nu een afstand van 55 kilometer volgens de WLTP-norm. Dat staat extra goed op het totale verbruik per 100 kilometer. De diesels zijn ook verbeterd en stampen gemiddeld tien gram minder CO2 per kilometer de wereld in. Deze nieuwe 'evo' TDI's zijn te krijgen in varianten met 120, 190 en 240 pk. De TSI-benzinemotoren leveren 150, 190 en 272 pk.

Naast de gewoonlijke motorverbeteringen is Volkswagen vooral trots op het feit dat de auto zich nu semi-autonoom op de weg kan begeven met snelheden tot 210 km/u. De Duitsers noemen dit IQ.DRIVE, maar eigenlijk is het heel simpel een samenwerking tussen de adaptieve cruise control en de lane-assist. De cruise control houdt de snelheid en de lane-assist houdt de auto tussen de lijntjes. Daarmee 'bestuurt' hij zichzelf en kan de bestuurder powernaps van tien seconden doen, want met dat interval checkt de auto of er nog wel handen aan het stuur zijn. Blijven die te lang weg, dan stopt de auto zichzelf.

Voor de rest is natuurlijk het uiterlijk iets aangescherpt met nieuwe bumpers, grille en lichtunits. Ook het interieur heeft een opfrissertje gehad met een nieuw stuur en overal digitale schermen. Opvallend is dat de analoge klok niet meer op het dashboard te vinden is. De prijzen moeten u overigens schuldig blijven. Die maakt Volkswagen later dit jaar bekend.